ΠτΔ: Διαπραγμάτευση από θέση σιγουριάς λόγω αναβάθμισης ΕΦ

Μέσα από τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, αλλά και την ταυτόχρονη αναβάθμιση της ΕΛΔΥΚ δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που επιτρέπουν στον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να διαπραγματεύεται από θέση σιγουριάς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγος Σταυριανάκος» της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ «κατά την άφιξή του στο στρατόπεδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή».

Ακολούθως, απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται για άλλη μια χρονιά μαζί τους για να αποτίσει φόρο τιμής «σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε ελεύθεροι και να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας» μεταφέροντας την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού Ελληνισμού για το έργο που επιτελούν, «για τη δύναμη την αποτρεπτική που δίνει μια άλλη δυναμική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν γνωρίζεις ότι μπορεί οι δυνάμεις είτε τις Εθνικής Φρουράς είτε της ΕΛΔΥΚ να αποτελέσουν την αμυντική θωράκιση».

«Η αμυντική διάταξη του στρατεύματός μας δείχνει και τις δικές μας διαθέσεις για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, αλλά την ίδια ώρα δίνει και ένα μήνυμα: ότι υπάρχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Και μέσα από τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αλλά και την ταυτόχρονη αναβάθμιση της ΕΛΔΥΚ δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που επιτρέπουν στον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να διαπραγματεύεται από θέση σιγουριάς», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θέλω να σας μεταφέρω τη ζεστασιά και την αγάπη -αυτές τις μέρες ξέρω ότι θα σας λείψουν οι οικογένειές σας. Όμως είμαι βέβαιος ότι κατά την εδώ υπηρεσία σας θα έχετε διαπιστώσει ότι είστε εξίσου σε τόπους δικούς σας, σε οικογένειες δικές σας, σε ανθρώπους που πραγματικά σας αγαπούν και σέβονται αλλά και εκτιμούν αυτό που κάνετε».

Όσον αφορά στην πατρίδα μας, ανέφερε, «είθε το 2018 να είναι ο χρόνος που θα γίνει πραγματικότητα αυτό που επιθυμούμε εδώ και 43 χρόνια: «επιτέλους η Κύπρος να απαλλαγεί από κατοχικούς στρατούς, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, να δημιουργηθεί και να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος που να είναι εφάμιλλο των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ, με τα δικαιώματα των κατοίκων του απόλυτα διασφαλισμένα, με την ειρήνη κατοχυρωμένη και την ειρηνική συμβίωση επιβεβλημένη μέσα από αρχές και αξίες».

Από πλευράς του, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπιος Μαυραγάνης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την παρουσία του εκεί που, όπως είπε, δείχνει το ενδιαφέρον του για την ΕΛΔΥΚ, το οποίο δεν εξαντλείται σε αυτή την ημέρα αλλά φαίνεται καθημερινά και από τον τρόπο με τον οποίο τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και η Εθνική Φρουρά στέκονται καθημερινά συμπαραστάτες στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, δυσχερειών και προκλήσεων έχει να αντιμετωπίσει η ΕΛΔΥΚ, προσφέροντας από το υστέρημά τους για εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της.

Ο Συνταγματάρχης Μαυραγάνης, όπως αναφέρεται, απηύθυνε επίσης ευχαριστίες για τις εκδηλώσεις αγάπης και προσφοράς των Κύπριων πολιτών προς τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και για την ευγνωμοσύνη που εκφράζει καθημερινά ο απλός κυπριακός λαός τόσο για ό,τι έχει κάνει η ΕΛΔΥΚ στο παρελθόν όσο και για την παρουσία της εδώ.

Τέλος, ευχήθηκε όπως «το 2018 φέρει το αποτέλεσμα που τόσο πολύ αγωνίζεστε να φέρετε».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Νέο παγκσόμιο ρεκόρ ο ΧόλογουεΪ
09:25
Επέστρεψε στις νίκες το ΑΠΟΕΛ
09:09
Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
09:03
Πρώτο βήμα πρόκρισης για Ρεαλ και Σίτι
09:03
Να σφραγίσει την πρόκριση ο Ολυμπιακός
08:58
Κυβεία και παράβαση των διαταγμάτων σε οικία στη Λεμεσό
08:42
Στους 22 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται την Πέμπτη στο ΓΝ Αμμοχώστου
08:12
Σε 102 καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Αστυνομία
08:11
Επιτάχυνση εμβολιασμών, επαγρύπνηση για μεταλλάξεις και συντονισμός μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής
08:03
Ελλάδα: Σήμερα στις 14.30 η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη
07:46
Τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη
06:55
ΟΗΕ: Και τυπικά υποψήφιος για δεύτερη θητεία ο Γκουτέρες
06:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand