Το Υπουργικό ενέκρινε την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία

Απόφαση - ορόσημο που αφορά στα άτομα με αναπηρίες έλαβε, την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, εγκρίθηκαν δύο στρατηγικά έγγραφα τα οποία τίθενται σε εφαρμογή, με σκοπό την περαιτέρω υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Πρόκειται για την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018 - 2028 και το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018 - 2020.
Συμβαδίζοντας με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζοντας την Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει από σήμερα τον δικό της χάρτη πορείας για τα αναπηρικά ζητήματα, αναφέρεται.
Συγκεκριμένα, η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018 - 2028 καθορίζει το όραμα, τις αξίες και τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κύπρου για την επόμενη δεκαετία. Για πρώτη φορά υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε στρατηγικό επίπεδο, για να κατευθύνει όλους τους φορείς της πολιτείας προς τις δράσεις εκείνες που θα προσθέσουν αξία και θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες, αναφέρεται.
Το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018 - 2020 που συνοδεύει την Στρατηγική καθορίζει, για την πρώτη τριετία 2018 - 2020, 86 συνολικά δράσεις, 46 συνεχιζόμενες και 40 νέες δράσεις, προς υλοποίηση από οκτώ Υπουργεία και τα τμήματα και τις υπηρεσίες τους.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συντόνισε, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες για θέματα αναπηρίας, τη διαμόρφωση των δύο αυτών στρατηγικών εγγράφων. Σημαντική για το περιεχόμενο τους ήταν η τρίμηνη δημόσια διαβούλευση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά κατά τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2017, στο πλαίσιο της οποίας οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και οι πολίτες εξέφρασαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους, όπως σημειώνεται.
Όραμα της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία είναι η εκπλήρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες ως ισότιμων μελών της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσω μεταρρυθμιστικών και πρόσθετων δράσεων, στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
`Οπως αναφέρεται, οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε δράση για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, υιοθετούνται πλήρως όπως καθορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, και περιλαμβάνουν τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και ατομική αυτονομία, την ισότητα ευκαιριών, την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Τα κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα όλων των δράσεων, συνεχιζόμενων και νέων, αφορούν στην προώθηση:

(α) της ανεξάρτητης διαβίωσης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κινητικότητας και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρίες,
(β) της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης τους,
(γ) των υπηρεσιών εκπαίδευσης,
(δ) της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές και στην πληροφόρηση,
(ε) της παροχής υπηρεσιών υγείας και αποκατάστασης,
(στ) της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:40

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.