Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Ιερουσαλήμ

Γενικός αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, μετά τις έντονες αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μεθαύριο Πέμπτη, συνέρχεται εκτάκτως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε μια σπάνια ειδική συνεδρία, για να συζητήσει το θέμα, κατόπιν αιτήματος των αραβικών και των μουσουλμανικών κρατών.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη Ριγιάντ Μανσούρ δήλωσε ότι η αποτελούμενη από εκατόν-ενενήντα-τρία μέλη Γενική Συνέλευση θα κληθεί να τοποθετηθεί επί προσχεδίου ψηφίσματος, με το οποίο θα καλείται η Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση Τραμπ.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το προσχέδιο θα τύχει ευρείας υποστήριξης στη Γενική Συνέλευση. Το αποτέλεσμα τέτοιας ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία.
Βάσει του ψηφίσματος 19-50 των Ηνωμένων Εθνών, κατεπείγουσα ειδική συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης συγκαλείται για εξέταση συγκεκριμένου ζητήματος, με τη μορφή των κατάλληλων συστάσεων προς τα κράτη-μέλη για λήψη συλλογικών μέτρων, στις περιπτώσεις που το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να παρέμβει δραστικά.
Στο παρελθόν, έχουν συγκληθεί μόλις δέκα συνεδρίες αυτού του είδους. Η προηγούμενη φορά ήταν το 2009 και αφορούσε την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον ανατολικό τομέα των Ιεροσολύμων.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης η Άγκυρα προτείθεται να θέσει το σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται ανάκληση της αμερικανικής απόφασης για μονομερή αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την υποστήριξη των δύο τρίτων στη Γενική Συνέλευση, θα καταστεί εφικτή η ακύρωση της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απέρριψε ψήφισμα, μόνο με το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα υπόλοιπα δεκατέσσερα μέλη τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου, το οποίο είχε καταθέσει η Αίγυπτος.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.