Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει τις απειλές εναντίον της «Αφρίκα»

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει έντονα τις απειλές εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» και οποιαδήποτε προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου στην κυπριακή επικράτεια.

«Η εκστρατεία εναντίον της εφημερίδας "Αφρίκα" από τις τουρκικές αρχές φαίνεται να είναι μια σαφής προσπάθεια άσκησης πίεσης σε Κύπριους δημοσιογράφους και να μπει η ελευθερία του Τύπου πίσω από τα σίδερα, όπως έχουν κάνει στην Τουρκία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Άντονι Μπέλαντζερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΔ.
«Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει έντονα οποιαδήποτε δράση αναλαμβάνεται από την Τουρκία για να παρέμβει στην κυπριακή επικράτεια έτσι ώστε να τιμωρήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, επικαλούμενη αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «η τουρκοκυπριακή καθημερινή εφημερίδα 'Αφρίκα' και οι εργαζόμενοι σε αυτήν έχουν πέσει θύματα σοβαρών απειλών από τότε που η εφημερίδα δημοσίευσε γελοιογραφία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θεωρείται ως προσβλητική από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο».
«Η γελοιογραφία δημοσιεύθηκε από την 'Αφρίκα' στις 14 Δεκεμβρίου, υπό τον τίτλο "Μέσω των ελληνικών ματιών' και απεικονίζει ένα ελληνικό άγαλμα να ουρεί πάνω στο κεφάλι του Προέδρου Ερντογάν. Η γελοιογραφία είχε δημοσιευθεί αρχικά από ελληνική καθημερινή εφημερίδα», προστίθεται.
Μετά την δημοσίευσή της, συμπληρώνεται, «κόμματα και ομάδες Τούρκων υπηκόων έχουν οργανώσει διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της 'Αφρίκα', ορισμένοι εξ αυτών έχουν πετάξει αυγά στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η καθημερινή εφημερίδα, προστίθεται από τα ΜΜΕ και ορισμένοι οργανισμοί έχουν απειλήσει την εφημερίδα και τους συντελεστές της και έχουν απαιτήσει όπως σταματήσει την έκδοσή της».
Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «η 'πρεσβεία' της Τουρκίας στα κατεχόμενα έχει ανακοινώσει ότι έχει καταχωρήσει ποινική υπόθεση εναντίον της 'Αφρίκα', ενώ ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Ρετζέπ Ακτάγκ έχει καλέσει τους εισαγγελείς να οδηγήσουν την καθημερινή εφημερίδα ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με ΜΜΕ».
«Πώς μπορεί ο Υπουργός μιας άλλης χώρας να λέει ότι θα ενεργήσει για να τιμωρήσει τις εφημερίδες και τους αρθρογράφους μιας άλλης χώρας και ότι θα παρέμβει κατά δημόσιο τρόπο στα 'δικαστήρια' της Κύπρου;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της συντεχνίας Μπασίν-Σεν, Αλί Κισμίρ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό το αντιδημοκρατικό βήμα και γι' αυτό δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί».
Αναφορά γίνεται και σε δημοσιεύματα για την επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας αντιπροσωπείας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γιώργο Φράγκο και σε συνάντησή που είχαν με τον Αρχισυντάκτη της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος ανέφερε ότι θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την καταδίωξή του. Ο κ. Φράγκος είπε ότι η ΕΣΚ θεωρεί πως οι επιθέσεις εναντίον του Λεβέντ αποτελούν «επίθεση εναντίον της ελεύθερης έκφρασης, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας» και εξέφρασε την στήριξη της Ένωσης Συντακτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
"Μέσα στο Μάρτιο θα παραληφθούν άλλες 130 χιλιάδες δόσεις"
12:12
Καταθέτει αύριο στην Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις ο γενικός διευθυντής της Βουλής
11:54
Ανοίγει αύριο, η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 67 ετών και άνω με 22,808 ραντεβού
11:45
Διάσκεψη για Κυπριακό, EastMed και Συμβούλιο ΕΕ, συζήτησαν τηλεφωνικώς ΠτΔ - Μητσοτάκης
11:31
Χ. Χαριλάου: Αυξήθηκαν απότομα την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές ασθενών. Ενθαρρυντικό το ότι δεν παρατηρείται αύξηση στην ΜΕΘ.(Βίντεο) ​ ​
11:22
Η Μέγκαν κατηγορεί τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό
10:59
Ανοίγουν τα σχολεία στην Αγγλία στο πρώτο βήμα χαλάρωσης του lockdown
10:49
Στα χέρια της Υπ. Δικαιοσύνης η Σύμβαση Κωνσταντινούπολης
10:46
Ζοζέπ Μπορέλ:Tο Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα της ΕΕ
10:34
Καμπανάκι από τους γονείς μέσης για την σχολική χρονιά (Βίντεο)
10:20
Καραμπόλα οκτώ αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου
09:52
Άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στο Βιετνάμ, η εικόνα διεθνώς
09:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand