Η Βουλή θα συνέλθει για να εξετάσει τον αναπεμφθέντα νόμο για χαμηλοσυνταξιούχους

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τον περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμο, το οποίο έχει υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, το νομοσχέδιο αφορά πρόσωπα στα οποία λάμβαναν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου όταν δημιουργήθηκε το Μητρώο Κοινωνικών Παροχών τον Ιούλιο 2014 και, παρά τη γραπτή ενημέρωση για την υποχρέωσή τους όπως υποβάλουν τη σχετική αίτηση, δεν υπέβαλαν την αίτησή τους εντός της προθεσμίας που έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2014.

Βάσει των διατάξεων του προτεινόμενου νομοσχεδίου, τα πρόσωπα αυτά θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να υποβάλουν, εάν επιθυμούν, τη σχετική αίτηση για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου μέχρι και τις 31/12/2018 και να αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, όπως και όλοι οι άλλοι δικαιούχοι του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.
Με το νομοσχέδιο, τίθενται οι ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε το δικαίωμα αυτό να μην δοθεί σε όσους αποξένωσαν μεγάλα ποσά καταθέσεων και να λαμβάνουν επίδομα που δίδεται σε νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτως πριν ή μετά τα Χριστούγεννα, για να εξετάσει την αναπομπή του νόμου για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που ψήφισε σε νόμο η Βουλή.
Με βάση το Άρθρο 51 του Συντάγματος, η Ολομέλεια εντός δέκα πέντε ημερών από την αναπομπή αποφασίζει κατά πόσο την αποδέχεται ή όχι.
Η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Βουλή θα συνέλθει όπως προβλέπει το Σύνταγμα εντός των 15 επομένων ημερών, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί είτε πριν, είτε μετά τα Χριστούγεννα.
Πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για να εξετάσει τους λόγους της αναπομπής του νόμου, όπως τους παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην επιστολή που συνοδεύει τον αναπεμφθέντα νόμο, και να ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια.

Πηγή: ΓΤΠ , ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Γερμανία: 418 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:45
Ισημερινός: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν τους 11.100
06:32
Μεξικό: 1.035 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:27
Βραζιλία: 1.641 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 νέο τραγικό ρεκόρ
06:21
Νικαράγουα: Άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
06:15
Τζο Μπάιντεν: Υπάρχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων για να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικανοί
06:09
02 Μαρτίου
Ιερά Σύνοδος : Ζητά από την κυβέρνηση την ακύρωση του τραγουδιού «El Diablo"
21:19
Κύπρος: 288 κρούσματα, ένας νεκρός
19:58
Συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας
18:33
Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις κατά τεσσάρων προσώπων στη Ρωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
17:25
Ντόμινικ Ράαμπ:Σημείο εκκίνησης το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
17:15
Ανησυχούν Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή
17:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand