Διορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης, για τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΥ), σύμφωνα με τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο του 2017, ως ακολούθως:

α. Sir David Nicholson KCB, CBE – Πρόεδρος
β. Αναστάσιος Δαυίδ
γ. Νικόλας Σιακόλας
δ. Professor David Anthony Haslam
ε. Μάριος Κλείτου
στ. Dr Peter Martin Dawson
ζ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών
η. Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας

Ο Οργανισμός αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας, της διαχείρισης, του ελέγχου, της εποπτείας και της ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κύριες αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΥ είναι η ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και η ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια. 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης είπε πως, μετά την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της μεταρρύθμισης της υγείας, με την εισαγωγή σε οριστικά χρονοδιαγράμματα του ΓεΣΥ, και με τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την πλήρη και οριστική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, «η Κυβέρνηση, διατρανώνοντας την πάγια θέση της ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υγείας στον τόπο μας και επιδεικνύοντας την απαραίτητη σοβαρότητα και προσήλωση στην αναζήτηση των κατάλληλων στελεχών που θα τοποθετηθούν στις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του αυτόνομου Οργανισμού, ενέκρινε σήμερα τον διορισμό των ακόλουθων ατόμων στη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου:

· Πρόεδρος του αυτόνομου Οργανισμού, με χαρά, ανακοινώνω ότι αποδέχθηκε να διοριστεί ο Sir David Nicholson, επί οκτώ έτη Εκτελεστικός Διευθυντής του NHS Αγγλίας και ένας από τους σημαντικότερους και αναγνωρισμένους διεθνώς διαχειριστές και διευθυντές σε θέματα υγείας.
· Επόμενο μέλος είναι ο κ. Αναστάσιος Δαυίδ, ένας επιχειρηματίας με ιδιαίτερο κύρος, γνωστός σε όλους σας πιστεύω. 
· Ο κ. Νικόλας Σιακόλας, επίσης διακεκριμένο μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας της πατρίδας μας, με εμπειρίες κι αυτός στον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων. 
· Ο Professor David Haslam, ο οποίος είναι ο Διευθυντής του National Institute of Clinical Excellence της Βρετανίας, δηλαδή του φορέα που θέτει τα standards λειτουργίας των ιατρικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
· Ο δρ Peter Dawson, ο οποίος είναι ο κλινικός διευθυντής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Royal Master στην Βρετανία. 
· Ο Ορκωτός Ελεγκτής, μέλος του ΣΕΛΚ, κ. Μάριος Κλείτου, και 
· Ex oficio ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.


Με την έναρξη των εργασιών και την ανάληψη των καθηκόντων του ΔΣ από την 1/1/2018, μπαίνει οριστικά σε φάση υλοποίησης η μεταρρύθμιση, αφού, υπενθυμίζω, η λειτουργία και η παροχή υπηρεσιών υγείας από όλα τα νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας του δημοσίου μεταφέρονται πλήρως στα χέρια αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα συγκληθεί σε Σώμα, προκειμένου να αρχίσει τις διαδικασίες στελέχωσης του Οργανισμού, αλλά και πρόσληψης των διευθυντικών ομάδων που θα τοποθετηθούν στα δημόσια νοσηλευτήρια. 

Για πολλοστή φορά, θέλω να αναφερθώ στη σημασία της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αφού για την Κυβέρνηση πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της μεταρρύθμισης που θα αναδείξει τον ρόλο που επιτελούν και πρέπει να επιτελούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, θα εστιάσει στην επίλυση όλων των προβλημάτων κακής διαχείρισης και λειτουργίας τους και θα επιτρέψει σε άτομα, τα οποία έχουν συγκεκριμένες εμπειρίες και επιστημοσύνη στα της διαχείρισης υπηρεσιών δημόσιας υγείας και υπηρεσιών υγείας γενικότερα να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις από άτομα που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο».

Ερωτηθείς εάν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα μπορέσουν να εργαστούν, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία, δεδομένου ότι αρκετά από τα μέλη ζουν στο εξωτερικό, ο δρ Παμπορίδης διευκρίνισε ότι «ο ρόλος που επιτελεί το Διοικητικό Συμβούλιο ενός Οργανισμού είναι εποπτικός και καθορισμού της πολιτικής, η οποία πρέπει να γίνεται. Κομμάτια αυτής της δουλειάς θα ανατεθούν, αν όχι πλήρως, στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, τον οποίο είναι δουλειά του Διοικητικού Συμβουλίου να ορίσει, όπως προνοούν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας».

Κληθείς να πει εάν με την ανάληψη των καθηκόντων αυτού του Οργανισμού, αλλάζει κάτι στον ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι οι δύο οργανισμοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους. «Ο Οργανισμός αυτός θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Υγείας στη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή, αυτό που εμείς, ως Υπουργείο Υγείας, είχαμε μέχρι σήμερα ευθύνη να κάνουμε, δηλαδή, μεταξύ άλλων, να διαχειριζόμαστε τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας, το εκχωρούμε και το παραχωρούμε σε έναν εξειδικευμένο Οργανισμό, ο οποίος θα έχει συσσωρευμένη γνώση και επιστημοσύνη για να πράξει αυτό ακριβώς όπως γνωρίζουν άτομα τα οποία έχουν ήδη κάνει αυτή τη δουλειά σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση εάν ο αυτόνομος Οργανισμός θα συντάσσει τους προϋπολογισμούς, με βάση τους οποίους θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν ημικρατικό οργανισμό και παραπέμποντας στην κείμενη νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή τον Ιούνιο του 2017 για τις επιμέρους πτυχές.

Τέλος, ο δρ. Παμπορίδης δήλωσε ότι η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πενταετής.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαρτίου
Επιστροφή στις νίκες με διπλό "χτύπημα" του Τρισκόφσκι
21:03
Ράλι Ανατολικό Σαφάρι: Νικητής ο Γαλαταριώτης με τον Ιωάννου
20:56
Ένας θάνατος από COVID-19 και 303 νέα περιστατικά ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:35
Η Γιουνάιτεντ πήρε το ντέρμπι του Μάντσεστερ - Νέο στραβοπάτημα για τη Λίβερπουλ
20:18
Στα ημιτελικά του κυπέλλου η ΑΕΚ με νίκη 86-79 επί της Ομόνοιας στην παράταση
19:46
Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι της Μαδρίτης
19:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 08/03
19:02
Νίκη-δώρο γενεθλίων για τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 επί του Ερμή
18:24
Πρωταθλήτρια η Απόλλων Ladies για 11η φορά
18:20
Ελλάδα: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι
18:20
Πρωταθλήτρια Σκωτίας η Ρέιντζερς του Στίβεν Τζέραρντ έπειτα από μία δεκαετία
17:28
Σούπερλιγκ: Ο Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε με τη Λαμία και ετοιμάζεται για την Άρσεναλ
17:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand