Αντιπαράθεση για Αιγαίο και κατεχόμενα στη Τουρκική Βουλή

Μεγάλη αντιπαράθεση για τα νησιά του Αιγαίου και τα κατεχόμενα ξέσπασε στην τουρκική εθνοσυνέλευση μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και βουλευτων του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κομματος κατα τη συζήτηση των προυπολογισμων. 

Ο Τούρκος Υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εύρεση μίας λύσης στο θέμα των νησιών του Αιγαίου αντί να επιτίθεται απλώς την κυβέρνηση. 

«Να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή όσον αφορά το νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP», ειπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Κι ενώ αντιδρούσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:
«Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ". Ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές:
"Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά. Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική", ειπε.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκείνος που αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου ήταν ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην «τδβκ».
«Η βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της ‘τδβκ’. Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της ‘τδβκ’», είπε ο Γιλμάζ.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε δεν χρειάζεται νέα απόφαση αναγνώρισης από την τουρκική βουλη ωστόσο θα εργαστούν ώστε το διαβατήριό της να ισχύει σε περισσότερες χώρες και να ανοίξει αντιπροσωπεία σε περιπερισσότερες πόλεις. Ανέφερε ότι μετά τις εκλογές θα αποφασίσει η Τουρκία μαζί με την Τ/Κ ηγεσία τί θα κάνει στο Κυπριακό αν και όπως είπε ταυτόχρονα με την διαδικασία αυτή θα πρέπει να εργαστούν μαζί με την αντιπολίτευση ώστε να κάνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού αλλά επέρριψε και πάλι ευθύνες στην ε/κ πλευρά για τη μη λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν ήθελε λύση με τις παραμέτρους εκείνων των ημερών, και δεν ήθελε να μοιραστεί την διοίκηση, την εξουσία, την οικονομία με τους Τ/Κ., υποστηριξε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Πηγή : Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand