Τσίπρας:Η κατάσταση ασφαλείας επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού

Η κατάσταση ασφαλείας στα Νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.


Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει του εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν, "αν και διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι είχαν παρακολουθήσει τις δηλώσεις και τους διαλόγους με τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και για την ουσία αυτής της επίσκεψης, μια επίσκεψη που κατά την άποψή μου ήταν αναγκαία διότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές με τον Τούρκο Πρόεδρο, οφείλουμε να διατηρούμε τους διαύλους ανοιχτούς προκειμένου να προσπαθούμε να βρίσκουμε συγκλίσεις πολύ κρίσιμες, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις εύρωτουρκικές σχέσεις", σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

"Η ευρύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση, επομένως η στήριξη των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών των πληθυσμών δηλαδή που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ΕΕ", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Παράλληλα οι προκλήσεις ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βεβαίως στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

"Η  ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισα - και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας - το γεγονός ότι  ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία  έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης", εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη σημασία που έχει, η ΕΕ, ειδικά αυτήν την περίοδο, να εντείνει τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ανακοίνωσε τέλος πως την  επόμενη περίοδο θα ενταθούν οι επαφές της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. "Τον  Ιανουάριο θα επισκεφθώ τη Ρώμη για την Σύνοδο  των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Παράλληλα, θα επισκεφθώ την Κύπρο για τις τριμερείς με το Ισραήλ και με τον Ιορδανία ενώ προετοιμάζουμε και την τριμερή με την Παλαιστίνη" κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:45

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand