Αποφασισμένη για ομαλό Brexit δήλωσε η Μέι στους 27

Αποφασισμένη να πετύχει ένα ομαλό Brexit με μία συμφωνημένη μεταβατική περίοδο που θα καθοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα δήλωσε η Τερέζα Μέι ενώπιον των υπολοίπων ηγετών της ΕΕ στο δείπνο της Πέμπτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχει επιστρέψει στη Βρετανία και το μεσημέρι αναμένεται να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι οι 27 εγκρίνουν το άνοιγμα της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, κρίνοντας ότι έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στην πρώτη φάση.

Η κα Μέι είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι επιθυμεί τη δημιουργία μίας «βαθιάς και ειδικής» μελλοντικής σχέσης όσο το δυνατό συντομότερα, τονίζοντας ότι θεωρεί πως θα υλοποιήσει το Brexit σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής της.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, κάλεσε τους ηγέτες να την προσεγγίσουν με «φιλοδοξία και δημιουργικότητα», σημειώνοντας ότι θα πρέπει αρχικά να επιτευχθεί συμφωνία επί των όρων της μεταβατικής περιόδου.

Όπως ανέφερε, «μία ιδιαίτερη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμφωνία επί της περιόδου εφαρμογής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα στις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 27 χώρες».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κα Μέι έλαβε ένα σπάνιο χειροκρότημα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σχολιάζει ότι η αντίδραση των ηγετών αντανακλά την πεποίθησή τους ότι η κα Μέι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε δήλωση επί της αναμενόμενης επικύρωσης του ανοίγματος της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων από την περιφέρειά της, λίγο μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
21:51
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας αύριο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand