Υπεγράφη Επιχειρησιακό Σχέδιο για μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψαν νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που περιγράφει τα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει ο Οργανισμός στη χώρα αυτή το 2018. Το Σχέδιο Λειτουργίας του 2018 υπογράφηκε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Ιωάννη Μουζάλα και από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του EASO José Carreira.

Η συμφωνία βασίζεται στην υπάρχουσα επιχειρησιακή στήριξη της EASO στην Ελλάδα και στοχεύει στη διατήρηση της υποστήριξης του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης πίεσης στα συστήματα ασύλου και υποδοχής της χώρας κατά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου για το άσυλο.

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, ο Διευθυντής του EASO  δήλωσε πως η ανταπόκριση της Ελλάδας στις πρωτοφανείς πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου και υποδοχής της κατά τα τελευταία χρόνια "ήταν αξιέπαινη". "Από το 2011", σημείωσε, "η EASO αυξάνει την επιχειρησιακή στήριξή της προς τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων αυτών".

"Η σημερινή συμφωνία επικαιροποιεί αυτή την υποστήριξη και προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες των Ελλήνων εταίρων μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι η αξία της βοήθειας του EASO μεγιστοποιείται", σημείωσε.

 Το επιχειρησιακό σχέδιο του 2018 καθορίζει 10 μέτρα, χωρισμένα σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

- Στήριξη της διαδικασίας ασύλου ·
- Υποστήριξη στην υποδοχή. και
-  δημιουργία ικανοτήτων για την εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ)

Τα μέτρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τις οποίες η EASO θα εφαρμόσει καθ `όλη τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η υποστήριξη της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου, της υποστήριξης της επεξεργασίας του Δουβλίνου, της υποστήριξης της δημιουργίας ικανοτήτων μέσω της κατάρτισης και των εργαστηρίων και της ενίσχυσης της ικανότητας της Υπηρεσίας Υποδοχής και καταγραφής, να αξιολογεί και διαχειρίζεται τους ευάλωτους αιτούντες.

Η παρουσία του EASO στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά το παρελθόν έτος, με πάνω από 300 υπαλλήλους που αναπτύσσονται επί του παρόντος στη χώρα. Η EASO και η Ελλάδα βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός Διακανονισμού Φιλοξενίας, ο οποίος θα καθορίσει τις νομικές λεπτομέρειες με τις οποίες θα επισημοποιηθεί η παρουσία του Οργανισμού στη χώρα μετά την ολοκλήρωση παρόμοιας συμφωνίας με την Ιταλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand