Υπεγράφη Επιχειρησιακό Σχέδιο για μετανάστευση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψαν νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που περιγράφει τα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει ο Οργανισμός στη χώρα αυτή το 2018. Το Σχέδιο Λειτουργίας του 2018 υπογράφηκε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Ιωάννη Μουζάλα και από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του EASO José Carreira.

Η συμφωνία βασίζεται στην υπάρχουσα επιχειρησιακή στήριξη της EASO στην Ελλάδα και στοχεύει στη διατήρηση της υποστήριξης του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης πίεσης στα συστήματα ασύλου και υποδοχής της χώρας κατά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου για το άσυλο.

Σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία, ο Διευθυντής του EASO  δήλωσε πως η ανταπόκριση της Ελλάδας στις πρωτοφανείς πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου και υποδοχής της κατά τα τελευταία χρόνια "ήταν αξιέπαινη". "Από το 2011", σημείωσε, "η EASO αυξάνει την επιχειρησιακή στήριξή της προς τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων αυτών".

"Η σημερινή συμφωνία επικαιροποιεί αυτή την υποστήριξη και προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες των Ελλήνων εταίρων μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι η αξία της βοήθειας του EASO μεγιστοποιείται", σημείωσε.

 Το επιχειρησιακό σχέδιο του 2018 καθορίζει 10 μέτρα, χωρισμένα σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

- Στήριξη της διαδικασίας ασύλου ·
- Υποστήριξη στην υποδοχή. και
-  δημιουργία ικανοτήτων για την εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ)

Τα μέτρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τις οποίες η EASO θα εφαρμόσει καθ `όλη τη διάρκεια του έτους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η υποστήριξη της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου, της υποστήριξης της επεξεργασίας του Δουβλίνου, της υποστήριξης της δημιουργίας ικανοτήτων μέσω της κατάρτισης και των εργαστηρίων και της ενίσχυσης της ικανότητας της Υπηρεσίας Υποδοχής και καταγραφής, να αξιολογεί και διαχειρίζεται τους ευάλωτους αιτούντες.

Η παρουσία του EASO στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά το παρελθόν έτος, με πάνω από 300 υπαλλήλους που αναπτύσσονται επί του παρόντος στη χώρα. Η EASO και η Ελλάδα βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός Διακανονισμού Φιλοξενίας, ο οποίος θα καθορίσει τις νομικές λεπτομέρειες με τις οποίες θα επισημοποιηθεί η παρουσία του Οργανισμού στη χώρα μετά την ολοκλήρωση παρόμοιας συμφωνίας με την Ιταλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Τα είπαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ Άντρος-Αβέρωφ
12:46
Τί είπαν για αποκεντρωμένη ομοσπονδία Άντρος Κυπριανού-Αβέρωφ Νεοφύτου
12:32
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έρθει από έξω, τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ
12:27
Ομόνοια : Παίκτης του μήνα ο Γιάννης Κούσουλος
12:14
« Ενωμένοι σαν μια γροθιά, τώρα είναι η ώρα του κάθε Αελίστα»
12:08
Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ θα έχει το απόγευμα ο πρόεδρος
11:07
Άλλες τρεις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
10:54
"Το ένα τρίτο των κρουσμάτων προέρχεται από τις σχολικές μονάδες"
10:42
Απώλειες για Μ.Γιουνάιτεντ και Μίλαν, κορυφή στο Σαμπιονά η Λιλ
10:22
Θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό : Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη 3-0
10:03
ΚΟΠ: “ Αναλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για ομαλή ολοκλήρωση των διοργανώσεων ”
09:58
Ιστορική πρόκριση για ΠΑΣ, "πέταξε" εκτός τον Παναθηναϊκό - Σφράγισε εισιτήριο ο ΠΑΟΚ
09:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand