Τοποθετήσεις υποψηφίων προέδρων, κομμάτων και επιτελείων για Κρατικό Προϋπολογισμό

Σ.Μαλάς 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς, δήλωσε ότι ο δικός του σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο αναπτυξιακό μοντέλο για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτική οικονομία.
 Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, πρόσθεσε, χρειάζεται ένας κρατικός προϋπολογισμός νοικοκυρεμένος, αναπτυξιακός και κοινωνικά ευαίσθητος.
 Ετσι, τόνισε ο κύριος Μαλάς, εμείς προσεγγίζουμε τον προϋπολογισμό σε αντίθεση με την απερχόμενη Κυβέρνηση που βλέπει μόνο αριθμούς και λογιστικές ισορροπίες, επισημαίνοντας ότι τα πλεονάσματα, πρέπει να κατευθύνονται στην ανάπτυξη και στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας.

Γ.Λιλλήκας 

Είναι πολιτική ασυνέπεια από τη μια να αναλώνεται κάποιος σε κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης την οποία να κατηγορεί για κοινωνική αναλγησία και από την άλλη να υπερψηφίζει τον Προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας.
 Πρόσθεσε πως εάν η Κυβέρνηση γνώριζε ότι τα κόμματα θα ήταν συνεπή με τις διακηρύξεις τους, θα φρόντιζε, όπως πράττει και με νομοσχέδια, να κάμει ειλικρινή διάλογο και να διαμορφώσει τις πτυχές εκείνες για τις οποίες υπήρχαν οι μεγαλύτερες ευαισθησίες, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΓΕΣΥ.
 Σε επισήμανση ότι σε περίπτωση μή έγκρισης του Προϋπολογισμού θα δημιουργείτο πρόβλημα, ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει με δωδεκατημόρια και ύστερα από διάλογο να τον επαναφέρει βελτιώνοντας τις πτυχές για τις οποίες υπήρχαν ενστάσεις.

ΔΗΣΥ 

Θετικό θεωρεί το εκλογικό επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη, το γεγονός ότι παρά τις παρεμβάσεις και εισηγήσεις, στον κρατικό προϋπολογισμό, επικράτησε η συναινετική προσέγγιση.
 Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι η υπεύθυνη οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και ότι η πατρίδα μας ούτε ρισκάρει ούτε και υπονομεύει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί.
 Τόνισε ότι η ομαλή λειτουργία του κράτους θα συνεχιστεί μέσα από ορθολογική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αναπτυξιακές δαπάνες και στήριξη του μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

ΑΚΕΛ 

Χωρίς όραμα και προοπτική είναι ο κρατικός Προϋπολογισμός, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Διερωτήθηκε, μάλιστα, που διοχετεύεται η ανάπτυξη, του 3 κόμμα 7 τοις εκατόν.
 Είμαστε, είπε ο κύριος Κυπριανού, η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανισότητας, η ανεργία εξακολουθεί να είναι ψηλά, ενώ δεν υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία νέων-ποιοτικών θέσεων εργασίας.
 Ανέφερε ότι εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πράξει η Κυβέρνηση θα ήταν να μεταφέρει πόρους εκεί όπου χρειάζονται, όπως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών παροχών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, οι οποίες να περιορίζουν τη δυνατότητα κάποιων να κερδοσκοπούν.
 Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία, Σταύρος Μαλάς, θα κατοχυρώσει νομοθετικά τις συλλογικές συμβάσεις, θα προχωρήσει στον καθορισμό κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα, θα διασφαλίσει την παροχή σε όλους τους εργαζομένους του 13ου μισθού και θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

ΔΗΚΟ 

Ασυνεπής θα ήταν κάποιος εάν τηρούσε διαφορετική στάση από εκείνη που τηρούσε στα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας επικρίσεις  για τη στάση που τήρησε το Δημοκρατικό Κόμμα σε ό,τι αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 Πάντα, είπε, για το ΔΗΚΟ, η οικονομία αποτελούσε εθνική υπόθεση και δεν θα μπορούσε να την βάλει στο προεκλογικό σκηνικό νομίζοντας ότι θα αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη.
 Πρόσθεσε ότι, χθες, πολύ μεγάλος αριθμός τροπολογιών, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ανεξάρτητου βουλευτή, Παύλου Μυλωνά, εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία. Και με αυτό, κατέληξε η κυρία Ερωτοκρίτου, δώσαμε το δικό μας στίγμα στον Προϋπολογισμό, περιορίζοντας πολλές ανησυχίες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 Η κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση να επεξεργαστεί προτάσεις και να λάβει μέτρα που να απαντούν στις γενεσιουργές αιτίες, οι οποίες προκαλούν διόγκωση των δαπανών, κάτι που δεν έκαμε στην προηγούμενη πενταετία, αναφέρει σε ανακοίνωση η Αλληλεγγύη, σχολιάζοντας την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
 Προσθέτει ότι για να μη συνεχίσει ο πολίτης να πληρώνει το χαράτσι της αδράνειας των κυβερνώντων, θα πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στις δυνάμεις της αλλαγής του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σύνταξη: Εύα Αργρυού, Ρολάνδος Σκέττος, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:46

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand