Mεταναστευτικό:Νέες δεσμεύσεις ΕΕ-ΟΗΕ-Αφρικάνικής Ένωσης

Η κοινή ομάδα εργασίας (task force) ΕΕ-ΑΕ-ΟΗΕ για τη μετανάστευση που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα στο Αμπιτζάν συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Φεντερίκα Μογκερίνι, του Επιτρόπου αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις της Αφρικανικής Ένωσης, Αμίρα Ελ Φάιντ, του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, William Lacy Swing και του Volker Turk από την UNHCR.


Oι τρεις πλευρές συζήτησαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων πρωτοβουλιών και ένα σύνολο συγκεκριμένων δράσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων, ιδίως στο εσωτερικό της Λιβύης, μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Task Force στις 4 Δεκεμβρίου στην Αντίς Αμπέπα.

Η επιχείρηση πέτυχε να βοηθήσει 3100 μετανάστες να επιστρέψουν από τη Λιβύη στις χώρες καταγωγής από τις 28 Νοεμβρίου έως σήμερα (συνολικά 16.561 άτομα, έναντι 2.700 για το σύνολο του 2016). Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευση να παράσχουν βοήθεια σε επιπλέον 15.000 μετανάστες ως το Φεβρουάριο του 2018.

Τα τρία εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν σε μια σειρά επειγόντων μέτρων με βάση τους κοινούς στόχους που τέθηκαν στο Αμπιτζάν:

Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη διαθέτουν τουλάχιστον συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εργασιών του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν  τις επιχειρήσεις.

Η Αφρικανική Ένωση συνεχίζει να εντείνει τις εργασίες / επαφές / ανταλλαγές της με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης για να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους υπηκόους τους στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης κάλεσε επίσης τις αρχές της Λιβύης να επισπεύσουν τη χορήγηση δικαιωμάτων προσγείωσης και οι γειτονικές χώρες να χορηγήσουν άδειες πτήσης. Η Αφρικανική Ένωση χαιρετίζει επίσης και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της να λαμβάνουν και να επανεγκαθιστούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους και χαιρετίζει περαιτέρω τα κράτη μέλη που προσέφεραν υλικοτεχνική στήριξη στην εκκένωση.

Η Task Force θα συνεργαστεί με τις αρχές της Λιβύης για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ στα κέντρα κράτησης και να επιτρέψει την πλήρη και διαφανή καταγραφή όλων των προσφύγων και των μεταναστών τόσο στα σημεία αποβίβασης όσο και στα κέντρα κράτησης από διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, προκειμένου να ενισχυθεί η δράση κατά των λαθρεμπόρων μεταναστών και των διακινητών ανθρώπων, τα μέρη συμφώνησαν να συντονίσουν θέσεις τους για να προωθήσουν αφρικανικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση της ζήτησης, τη διατάραξη της αλυσίδας εφοδιασμού και την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη.

Τόνισαν τη σημασία που έχει η συνεργασία με τις βασικές χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού τόσο σε δικαστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιβολής του νόμου για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ενίσχυση της ικανότητας και την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας και δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τις ενισχυμένες προσπάθειες της Λιβύης σε αυτόν τον τομέα. Επαναβεβαίωσαν δε τη δέσμευσή τους να οικοδομήσουν ισχυρότερη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω στοχοθετημένης δράσης κατά όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος, και ιδιαίτερα της εμπορίας ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να συναντώνται τις προσεχείς εβδομάδες σε τακτική βάση σε επιχειρησιακό επίπεδο για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε στενό συντονισμό με τις αρχές της Λιβύης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:46

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand