Ο Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να "ξαναγίνει ευρωπαϊκή"

Ο Πρόεδρος Koμισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να "ξαναγίνει ευρωπαϊκή", επαναλαμβάνοντας το προηγούμενο σχόλιό του ότι "η Τουρκία προς το παρόν απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση" και ότι "ορισμένες τουρκικές αρχές επιδιώκουν να κατηγορήσουν την ΕΕ για την παραβίαση της υπόσχεσης διεύρυνσης ή προσχώρησης".


Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, της χώρας που θα αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο 2018.

Αποσαφήνισε πλήρως τη λειτουργία των ταμείων χρηματοδότησης του μεταναστευτικού και των προενταξιακών κονδυλίων και είπε: "Οταν πρόκειται για το θέμα των σχέσεών μας με τους Τούρκους φίλους μας, θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής: έχουμε υποσχεθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για τα επόμενα χρόνια".

Τόνισε μάλιστα ότι "αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει σεβαστή πλήρως".

Όσον αφορά τα προενταξιακά κονδύλια, ο Πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε πριν από εβδομάδες να αναπροσανατολίσει την προενταξιακή βοήθεια που προορίζεται για την Τουρκία".

"Αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε ακριβώς αυτό", είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. "Δεν περιορίζουμε τον όγκο των ποσών που μεταφέρουμε προς την Τουρκία αλλά τους επαναπροσανατολίζουμε στους τομείς της δικαιοσύνης, της κοινωνίας των πολιτών και παρόμοιων δράσεων", διευκρίνισε περαιτέρω.
 
"Θα ήθελα η Τουρκία και εμείς να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αλλά η Τουρκία προς το παρόν απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη βασική της φιλοσοφία, την παράδοση, τις φιλοδοξίες της", ξεκαθάρισε.

"Αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνει η Τουρκία", είπε και συμπλήρωσε ότι "πιστεύω ότι ορισμένες τουρκικές αρχές προσπαθούν να κατηγορήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραβίαση της υπόσχεσης διεύρυνσης ή προσχώρησης, δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό, αλλά θέλουμε η Τουρκία να γίνει εκ νέου ευρωπαϊκή" , κατέληξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:35

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand