Τη θέση της Λευκωσίας για ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξήγησε ο ΠτΔ σε ΗΕ

Η Λευκωσία δέχεται να μελετηθεί το κόστος και τα αποτελέσματα της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να μειώνεται η ικανότητά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκτελεί τους όρους εντολής της, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. 

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης «δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε το μεσημέρι την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και μέλη της της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που έφτασαν από τη Νέα Υόρκη και μετέφερε τη θέση της Λευκωσίας για τη στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.
Παρόντες στη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η εξέταση του κόστους και της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, ενώ τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση η κυπριακή πλευρά εξήγησε τις θέσεις της και οι αρμόδιοι των ΗΕ υπέβαλαν ερωτήσεις.
Ο κ. Κασουλίδη αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης. Όπως είπε «η μια είναι η περίοδος που δεν υπάρχουν συνομιλίες, η άλλη είναι η περίοδος που υπάρχει η προοπτική των συνομιλιών και η τρίτη είναι αν ευοδωθούν οι συνομιλίες, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Ανέφερε ακόμη ότι πέραν της πολιτικής πλευράς, συζητήθηκαν και πολλά πρακτικά και τεχνικά θέματα.
Ερωτηθείς για τη θέση της Λευκωσίας, κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεχόμαστε να μελετηθούν και το κόστος και τα αποτελέσματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς να μειώνεται η ικανότητά της να εκτελεί τους όρους εντολής της, όπως είναι καθορισμένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να διατηρούν την ειρήνη στην Κύπρο».
Από την πλευρά της η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ομάδα που ήρθε από τη Νέα Υόρκη για την αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.
Είπε εξάλλου ότι οι όροι εντολής της ομάδας αυτής είναι «να δει πως η αποστολή μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική και αποτελεσματική, συνεχίζοντας όμως να λειτουργεί στα πλαίσια των υπαρχόντων όρων εντολής της».
«Οι όροι εντολής [της ειρηνευτικής δύναμης] δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση» είπε.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του αριθμού των μελών της δύναμης, η κ. Σπέχαρ απάντησε ότι δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε αριθμούς.
Είπε ότι η ομάδα για την αναθεώρηση της δύναμης είναι επιφορτισμένη «να δει πως η αποστολή μας, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μπορεί να τύχει βέλτιστης διαμόρφωσης, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει την υπάρχουσα εντολή της».
Είπε τέλος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η ομάδα θα παρουσιάσει την έκθεσή της στη Νέα Υόρκη και ακολούθως, στις επόμενες εβδομάδες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
"Χρυσός" ξανά ο Μίλτος Τεντόγλου (Βίντεο)
18:36
Ελλάδα: 2.301 κρούσματα - 452 διασωληνωμένοι - 41 νεκροι
18:10
Στα ημιτελικά ο Μίλαν
18:02
Συμβιβασμός στο "Στέλιος Κυριακίδης": Πάφος - ΑΠΟΕΛ 1-1
17:58
Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
17:53
Ερντογάν: Προκλητικές δηλώσεις με πλάνα πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ!
17:37
Τουλάχιστον 90 μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Υεμένη
17:04
Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας
16:50
ΔΗΣΥ για αξιολόγηση Standard & Poor's: Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις
16:21
Τοποθετήσεις κομμάτων για την παρούσα φάση του Κυπριακού
16:14
Άντρος Κυπριανού: Η ενότητα δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με αλληλοσεβασμό
16:08
Για πρώτη φορά η Κύπρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ
15:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand