Ψηφίστηκε σε νόμο η επιβολή 19% ΦΠΑ σε οικόπεδα

Με 26 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την εναρμονιστική νομοθεσία για επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα.

Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, καθώς και οι Βουλευτές ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Η ψηφοφορία έγινε δια ανάτασης της χειρός αφού εκφράστηκαν παράπονα από Βουλευτές για το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Η Κύπρος έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιβάρυνση με ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Η Επιτροπή Οικονομικών είχε εξετάσει το νομοσχέδιο σε 14 συνεδρίες της από τις 23 Ιουνίου 2016. Αφορά μόνο πωλήσεις οικοπέδων προς οικοδόμηση οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής, εμπορικής δραστηριότητας.  Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής από το νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεαστεί μόνο το 5% των συνολικών συναλλαγών του τομέα των ακινήτων. 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το ΦΠΑ είναι ανακτήσιμο και θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που πωλείται από επιχείρηση ή επιχειρηματία που είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ και θα πληρώνεται στις περιπτώσεις που η επιχείρηση ή ο ιδιώτης είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ. «Και οι μεν και οι δε έχουν το δικαίωμα της ανάκτησης», πρόσθεσε.
Η επιβολή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, μπορεί να δημιουργήσει κάποια βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας για μερικούς μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των εισροών και εκροών που υποβάλλει ο κάθε φορολογούμενος στο ΦΠΑ.  Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήδη έχει παραληφθεί δεύτερη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής γιατί, όπως είπε, καταλήξαμε σε κείμενο το οποίο θεωρείται ως το ευνοϊκότερο που υπάρχει στην Ευρώπη σήμερα πλην της Μάλτας, η οποία έχει υποχρέωση να το εφαρμόσει ως τελευταία χώρα.
Στην έλλειψη αντισταθμιστικών μέτρων, στάθηκε ιδιαίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εκφράζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματος του έναντι του νομοσχεδίου.
Είναι αλήθεια ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Επιτροπή, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που συμφωνήθηκε με βάση τη δική μας ανάλυση με κανένα τρόπο δεν αποτυπώνεται στο κείμενο του νομοσχεδίου που έχουμε ενώπιον μας.  «Δεν έχουμε με κανένα τρόπο διασφαλίσει εφόσον ψηφιστεί ότι θα απαλλάσσονται τα νέα ζευγάρια από την φορολόγηση της πρώτης τους κατοικίας, είπε ο κ. Λουκαΐδης. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει.
Στο γεγονός ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ «που πρέπει να τηρήσουμε», εστίασε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης. «Δεν έχει ακουστεί ότι η χώρα μας κινδυνεύει από πολύ σοβαρά πρόστιμα», είπε αναφερόμενος σε παρεμβάσεις άλλων Βουλευτών. Πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εξέτασης του νομοσχεδίου από την Επιτροπή για να γίνει η επιβάρυνση αυτή «όσο πιο ελαφριά γίνεται».  Εξέφρασε την θετική στάση του κόμματος του στο νομοθετικό κείμενο.
Την καταψήφιση του νομοσχεδίου από πλευράς ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας ότι το τεκμήριο κατοικίας αποτελεί στην πατρίδα μας το πιο βαριά φορολογούμενο τεκμήριο. «Δεν μπορούν να υπάρχουν τόσες πολλές φορολογίες πάνω σε ένα ακίνητο», είπε.  Άσκησε κριτική σε αυτούς που διαπραγματεύθηκαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκφράζοντας τη θέση ότι «θα έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει την απαλλαγή από την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ τόσο στην κατοικία όσο και στη γη». Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει πακέτο νομοσχεδίων με αντισταθμιστικά οφέλη προς τους πολίτες. Αυτά έχουν αποσυρθεί και αυτή τη στιγμή παρέμεινε μόνο η φορολογία, πρόσθεσε.
Θετικά τάχθηκε έναντι του νομοσχεδίου και ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, ασκώντας ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι και πάλι έρχεται στη Βουλή εναρμονιστικό νομοσχέδιο με μεγάλη καθυστέρηση θέτοντας την ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων. Η Μάλτα, είπε, ζήτησε εξαίρεση να είναι η τελευταία χώρα και είμαι σίγουρος ότι έχει επεξεργαστεί αυτό το θέμα και δεν άφησε 11 χαμένα χρόνια τα οποία θα ήταν χρήσιμα και για τους υπηρεσιακούς να βρουν τις λύσεις που θα μπορούσαν για να βοηθήσουν την αγορά να προετοιμαστεί.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του την τροπολογία που κατατέθηκε εκ μέρους της Βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, οι οποίοι απουσίαζαν από τη σημερινή Ολομέλεια. Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, προβλέπει όπως ο καθορισμός της κατηγορίας οικοπέδων που θεωρούνται ως μη ανεπτυγμένη οικοδομήσιμη γη αλλά και ποιο είναι το χρονικό σημείο μεταβίβασης να γίνεται μέσω κανονισμών που θα περνούν από τη Βουλή και όχι με διάταγμα Υπουργικού Συμβουλίου.
Στο κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ότι η απόδοση ΦΠΑ στις περιπτώσεις πώλησης γης στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανείου ή/και αναγκαστικής μεταβίβασης προς το δανειστή να πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης.
Στις περιπτώσεις σύναψης νέων συμβάσεων προνοείται όπως επιβάλλεται ΦΠΑ στη ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας για επιχειρηματικούς σκοπούς, παρέχοντας παράλληλα το δικαίωμα στον εκμισθωτή, εφόσον αυτός προβεί σε σχετική γνωστοποίηση στον Έφορο Φορολογίας, να επιλέγει τη μη επιβολή  ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στην πώληση μετοχών ή μεριδίων εταιρειών, στην περίπτωση που με την πώληση μεταβιβάζεται ακίνητο.
Καθορίζεται παράλληλα ότι ΦΠΑ προς 19% θα επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, η οποία ξεκάθαρα θα προορίζεται για την ανέγερση ενός ή περισσότερων κατασκευών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:39

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.