Ολοκληρώθηκε η τριμερής Κύπρου- Ελλαδας- Αιγύπτου

Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού ολοκληρώθηκε η πέμπτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στο επίκεντρο της Συνόδου ήταν τα ενεργειακά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και θέματα οικονομίας. Λήφθηκαν αποφάσεις για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών, ενώ όσον αφορά την ενέργεια, κοινή είναι η διαπίστωση για τη σημασία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή. Τη Σύνοδο απασχόλησε επίσης το ζήτημα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η σημερινή πέμπτη Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου έχει εμβαθύνει περαιτέρω το μηχανισμό συνεργασίας των τριών χωρών, καθιστώντας τις σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας - Καϊρου, πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η σημερινή Διακήρυξη της Λευκωσίας, καταδεικνύει ότι αυτή η συνεργασία επιφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος των λαών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Εξετάστηκαν, είπε, τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων στα θέματα ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες συνεργασίας των τριών χωρών.
Εκφράστηκε, τόνισε, η κοινή πεποίθηση πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Αποφασίστηκε επίσης η στενότερη συνεργασία των τριών χωρών με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους κυρίους Σίσι και Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υποδεικνύοντας πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.
Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να παρακαθήσει σε νέες διαπραγματεύσεις, εφόσον προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία.

Πρωθυπουργός Ελλάδας

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου αποτελεί πλέον ένα θεσμό που προωθεί την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ειρήνη σε μία περιοχή αστάθειας, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τις περιφερειακές εξελίξεις και προκλήσεις.
Ο κύριος Τσίπρας σημείωσε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινή προσέγγιση ως προς την ανάγκη σεβασμού τους διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο είπε, στηρίζουμε την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Η λύση πρόσθεσε, πρέπει να προνοεί τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση στρατευμάτων τρίτων χωρών.
Ο κύριος Τσίπρας τόνισε ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη και στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Επισήμανε πως η τριμερής δεν αποτελεί μία συνένωση δυνάμεων έναντι τρίτων χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν σε αυτές τις Συνόδους και άλλες χώρες.
 Χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη μεταφορά υδρογονανθράκων και την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, τονίζοντας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική.

Πρόεδρος Αιγύπτου

Η τριμερής συνεργασία Λευκωσίας - Αθήνας - Καϊρου αποτελεί τον πιο ισχυρό πυλώνα διατήρησης και εδραίωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι οι τρεις χώρες παραμένουν συνεπείς στη δέσμευση για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή και ότι επ' αυτού διεξάγεται διάλογος για εξεύρεση των καλύτερων λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, αναζητούνται τρόποι και για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Ο πρόεδρος Σίσι είπε επίσης ότι σκοπός του τριμερούς μηχανισμού είναι και η ανάπτυξη της κοινωνικής συνεργασίας και η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας στους νέους των τριών χωρών, μέσα από πολλά υποσχόμενους τομείς, όπως η ενέργεια και η επεξεργασία αποβλήτων.
Αναφερόμενος στις μακροχρόνιους δεσμούς που συνδέουν τους λαούς των  τριών χωρών, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος υπήρξε η δεύτερη πατρίδα για πολλούς Ελληνες και Κύπριους μετανάστες. Ανακοίνωσε μάλιστα τη διοργάνωση επίσκεψης στην Αίγυπτο, τον Ιανουάριο, για Έλληνες και Κύπριους που έχουν επαναπατριστεί.
Καταλήγοντας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι προσβλέπει στην επόμενη τριμερή συνάντηση κορυφής, για περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας, προς όφελος των τριών χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των τριών χωρών εγκαινιάστηκε στην Αίγυπτο ελαιώνας εμβληματικού χαρακτήρα με πέντε χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, τόνισε ότι η δημιουργία του ελαιώνα, στέλλει το μήνυμα της προώθησης της συνεργασίας και της εδραίωσης των σχέσεων των τριών χωρών.

Επίσης οι τρεις άντρες τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Λίβανο καθώς και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Παράλληλα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος, με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά την σημερινή τριμερή, επισημάνθηκε και η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Αιγύπτου - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:13

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand