Σεισμός και Tσουνάμι στη Νέα Καληδονία και στα Βανουάτου

Σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, ύψους ενός μέτρου πάνω από το όριο της πλημμυρίδας, παρατηρήθηκαν στη Νέα Καληδονία και λίγο μικρότερα στα Βανουάτου, μετά τον σεισμό των 7 βαθμών που έπληξε την περιοχή, ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC). Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα πρώτα κύματα μπορεί να μην είναι τα μεγαλύτερα.

Το Κέντρο είχε εκδώσει νωρίτερα ένα έκτακτο δελτίο με το οποίο προειδοποιούσε ότι επικίνδυνα τσουνάμι ήταν πιθανό να πλήξουν τις ακτογραμμές της Νέας Καληδονίας και του κοντινού Βανουάτου.

Η μέγιστη απόσταση στην οποία αναμενόταν να φθάσουν τα κύματα είναι τα 300 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις παράκτιες περιοχές που απειλούνται πρέπει να αναλάβουν δράση για να ενημερώσουν και να δώσουν οδηγίες στους πληθυσμούς στις παραθαλάσσιες ζώνες που κινδυνεύουν", σημείωσε το PTWC.

"Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις απειλούμενες παραθαλάσσιες περιοχές πρέπει να επαγρυπνούν, να ενημερώνονται και να υπακούουν στις οδηγίες των εθνικών και τοπικών αρχών", συμπλήρωσε το κέντρο στο έκτακτο δελτίο του.

Οι αρχές στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία σημείωσαν ότι καμιά από αυτές τις χώρες δεν απειλείται από τσουνάμι.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά την πολύ ισχυρή δόνηση 7 βαθμών κοντά στη Νέα Καληδονία, στον νότιο Ειρηνικό. 'Οπως ανακοίνωσε το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός, ο οποίος νωρίτερα εκτιμήθηκε ότι είχε μέγεθος 7,3 βαθμών, έγινε 68 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Ταντέν, στα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων, στις 09:43 τοπική ώρα (00:43 ώρα Κύπρου).

Αυτός ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Νέας Καληδονίας, μιας αλυσίδας νησιών που αποτελούν υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ο τρίτος μέσα στον τελευταίο μήνα.

Στο μεταξύ, ο σεισμός 7 βαθμών ο οποίος σημειώθηκε σήμερα στα ανατολικά της Νέας Καληδονίας προκάλεσε μικρά τσουνάμι κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα γαλλικά νησιά, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους αλλά όχι θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Καταγράφηκαν "αφύσικες αυξομειώσεις του επιπέδου της θάλασσας από 30 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο" στις ακτές πολλών νησιών, ανέφερε η διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας σε μια ανακοίνωσή της. Ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε παράκτιες περιοχές και οι κάτοικοί τους απομακρύνθηκαν.

Πάντως κατά τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός, παρότι πανικόβαλε πολλούς πολίτες, δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές. "Είχε ήδη γίνει σεισμός χθες βράδυ, μετά στις 02:00, στις 06:00 και ένας ακόμα πιο δυνατός αργότερα το πρωί. Σταθμευμένα αυτοκίνητα άρχισαν να κουνιούνται και οι πάντες βγήκαν από τα κτίρια όπου βρίσκονταν", ανέφερε ένας δημόσιος λειτουργός της νομαρχίας των νησιών Λογιοτέ στο Μαρέ.

Ο σεισμός έγινε περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικά του Μαρέ, ενός από τα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Νουμεά. Καταγράφεται "έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τρεις εβδομάδες", υπενθύμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Λεμπελγκάρ, σεισμολόγος του Ινστιτούτου λρευνας για την Ανάπτυξη (IRD), προσθέτοντας πάντως πως πρόκειται για κάτι που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η τεκτονική πλάκα της Αυστραλίας συγκρούεται και μπαίνει κάτω από την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:24

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.