Κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη έδωσαν οι Προέδροι Κύπρου και Αιγύπτου

Η σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, αποτελεί απτή απόδειξη της αναβάθμισης και περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Λευκωσίας - Καϊρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, προσφέρει μοναδική ευκαιρία για ενίσχυση των κοινών δράσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων προς όφελος των λαών των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Οραμά μας είπε, είναι οι υδρογονάνθρακες να καταστούν καταλύτης, συμβάλλοντας στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Τόνισε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με τον κύριο Σίσι, αποφασίστηκε η θέσπιση μηχανισμού πραγματοποίησης ετήσιων συναντήσεων για παρακολούθηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κύριο Σίσι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου.
Παράλληλα σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για τους λόγους οι οποίοι δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα.
Δυστυχώς είπε, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, οδήγησαν τη διάσκεψη σε αποτυχία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες για τερματισμό της απαράδεκτης κατάτασης που επικρατεί στην Κύπρο.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει και με την Αίγυπτο.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για την ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην αυριανή τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κύριος Σίσι αναφέρθηκε επίσης στη σύγκλιση του αιγυπτιακού φόρουμ, με την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επανέλαβε ότι η Αίγυπτος στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του κυπριακού, που να βασίζεται σε λύση ομοσπονδίας και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η αποσταθεροποίηση χωρών στην περιοχή, προκάλεσε την έξαρση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.
Ο κύριος Σίσι αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το Νοέμβριο του 2015.

Σύνταξη : Παναγιώτης Γιώργαλλής, Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Μετάδοση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:14

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.