Κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη έδωσαν οι Προέδροι Κύπρου και Αιγύπτου

Η σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο και η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, αποτελεί απτή απόδειξη της αναβάθμισης και περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Λευκωσίας - Καϊρου, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, προσφέρει μοναδική ευκαιρία για ενίσχυση των κοινών δράσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων προς όφελος των λαών των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Οραμά μας είπε, είναι οι υδρογονάνθρακες να καταστούν καταλύτης, συμβάλλοντας στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Τόνισε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με τον κύριο Σίσι, αποφασίστηκε η θέσπιση μηχανισμού πραγματοποίησης ετήσιων συναντήσεων για παρακολούθηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κύριο Σίσι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου.
Παράλληλα σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για τους λόγους οι οποίοι δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα.
Δυστυχώς είπε, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, οδήγησαν τη διάσκεψη σε αποτυχία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για τη διαχρονική στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες για τερματισμό της απαράδεκτης κατάτασης που επικρατεί στην Κύπρο.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει και με την Αίγυπτο.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για την ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην αυριανή τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κύριος Σίσι αναφέρθηκε επίσης στη σύγκλιση του αιγυπτιακού φόρουμ, με την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επανέλαβε ότι η Αίγυπτος στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του κυπριακού, που να βασίζεται σε λύση ομοσπονδίας και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η αποσταθεροποίηση χωρών στην περιοχή, προκάλεσε την έξαρση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.
Ο κύριος Σίσι αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το Νοέμβριο του 2015.

Σύνταξη : Παναγιώτης Γιώργαλλής, Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Μετάδοση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:14

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ρωσία αναμένεται ότι φέτος θα εισπράξει επιπλέον ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων
07:41
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Επτά νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
07:16
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand