O Βούτσης επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας για ειρήνη

Με αναφορές στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό, χαιρέτισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης τη 2η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασιών για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Στο χαιρετισμό του στην έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Βούτσης είπε ότι "αυτή η πρωτοβουλία εδράζεται στη συστηματική δουλειά, η οποία έχει γίνει από αρμόδιους, από βουλευτές και των τριών κοινοβουλίων, πάνω σε μία ατζέντα με θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή μας, εδράζεται στη πίστη που έχουμε οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των τριών χωρών ότι θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο για όλη την περιοχή αυτό που κάνουμε, εδράζεται επίσης στη στρατηγική των κυβερνήσεων των τριών χωρών, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει γέφυρες, έχουν βάλει θεμέλια σε μία περισσότερο σημαντική συνεργασία".
 
Επίσης, είπε ότι "όσο περισσότερες και από περισσότερες πλευρές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται ανάμεσα σε χώρες, σε θρησκευτικούς ηγέτες, σε κοινωνικές ομάδες, σε πολιτισμικές ομάδες, σε πανεπιστημιακά ή επιχειρηματικά φόρα αυτού του επιπέδου, διαμορφώνεται ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να εγγυηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον μία διαφορετική μοίρα και για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή".
 
"Θα ήθελα να επισημάνω ότι, πέραν του θετικού τόνου που έχουμε επιλέξει να δώσουμε στη συνεργασία μας, θα ήταν άτοπο να αγνοήσουμε κάποια εμπόδια που κτίζονται στην ανάπτυξή της από την ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας. Επιτέλους, όλοι πρέπει να εργαστούν για ειρήνη, ανάπτυξη, σταθερότητα στην περιοχή, και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς το ζούμε αυτό και με την ΕΕ και στην Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες δεν αντιλαμβάνονται οι ηγεσίες τους εάν έχουν την παραμικρή ευθύνη - και είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική - και σηκώνουν τη δικιά τους σημαία των κλειστών συνόρων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, παραδείγματος χάριν", είπε.
 
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι "ως προς την Κύπρο, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ωριμάσουν συμπεφωνημένες, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις του κυπριακού προβλήματος, βασισμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, και επίσης είναι απαραίτητο για να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες της χώρας σε μία τέτοια προοπτική λύσης".
 
"Ως προς το Μεσανατολικό, που είναι ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα, η ειρηνική του επίλυση στη βάση μίας ταύτισης απόψεων για ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με συμφωνία και με λύσεις σε ότι αφορά το λεγόμενο Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό με τη λύση των δύο κρατών, αναγκαίες λύσεις, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής", είπε.
 
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:41

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
Η Γερμανία θέλει να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, κάθε χρόνο
09:21
Σαράντα-τέσσερις καταγελλίες για παραβίαση μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19
08:59
Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία «να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο λάθος»
08:35
Αρκετοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω καιρικών συνθηκών, ενημέρωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο
08:08
Γκάνα-Ισχυρή έκρηξη έπειτα από τροχαίο: Τουλάχιστον 17 νεκροί, 59 τραυματίες
07:31
Ετοιμότητα να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στη Ρωσο-ουκρανική κρίση ο Ερντογάν
06:54
Εμπρησμός ακινητοποιημένου οχήματος σημειώθηκε χθες στην Κοφίνου
06:35
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ρωσίας συναντώνται σήμερα στην Γενευή
06:27
Στο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή την εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν
06:25
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Ισραηλινό ομόλογό του μετά από χρόνια
06:18
Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει, την 1η Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών
06:15
20 Ιανουαρίου
Κύπελλο Coca - Cola: Π.Ο. Ξυλοτύμπου-Ομόνοια 0-5 (στιγμιότυπα)
20:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand