Έναρξη Τριμερούς Προέδρων Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Οι τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο, εξελισσόμενες στην τόσο κομβική αυτή περιοχή και χρονική συγκυρία, αποκτούν εξαιρετική γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι η ενέργεια, ως σημαντικός τομέας συνεργασίας, πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ειρήνης και σταθερότητας.


 
Στην εισαγωγική του ομιλία στη 2η τριμερή συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι "η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ εδράζεται σε κοινές αξίες και αρχές", προσθέτοντας ότι "την καθιστούν αναγκαία οι δύσκολοι καιροί και οι παγκόσμιες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και οι ευκαιρίες που καλούμαστε να αδράξουμε".
 
"Τη διαπνέει ο κοινός μας πόθος για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην πολυτάραχη γειτονιά μας. Είναι λοιπόν η συνεργασία αυτή εξωστρεφής και απευθύνεται προς όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και υπηρετούν τους ίδιους στόχους", είπε.
 
Ανέφερε ότι, "όντας σταθερά προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές, η Κύπρος διεξάγει το δικό της, άνισο αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, μιας λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, που να απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική στρατιωτική κατοχή και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις".
 
"Την ίδια στιγμή, έχοντας επίγνωση του γεωστρατηγικού της ρόλου, ως παράγοντα σταθερότητας και γέφυρας διαλόγου μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και παρά το μικρό της μέγεθος, η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε ως προεξάρχοντα στρατηγικό της στόχο την προώθηση συνεργασιών με φίλες γειτονικές χώρες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και μεγίστου οφέλους για την περιοχή και ευρύτερα", είπε.
 
Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι "οι τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο, εξελισσόμενες στην τόσο κομβική αυτή περιοχή και χρονική συγκυρία, αποκτούν εξαιρετική γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία".
 
"Η ενέργεια, ως σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ειρήνης και σταθερότητας. Στη βάση αυτή, η Κύπρος προχωρεί με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον τις πολύ σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των αγωγών σύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας EastMed και ΕuroAsia Interconnector, δύο μεγαλεπήβολων έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε.
 
Επεσήμανε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ύψιστη πολιτική σημασία στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, στη βάση του διεθνούς και του εθιμικού δικαίου, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαιότητας μεταξύ φίλων χωρών και εταίρων".
 
Όπως είπε, "η θεσμοθετημένη συνεργασία στο επίπεδο των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων μας στοχεύει στην έμπρακτη συμβολή της κοινοβουλευτικής διάστασης προς υλοποίηση των σημαντικών στόχων που έχουν τεθεί από τους ηγέτες των τριών χωρών, στο πλαίσιο των Τριμερών Συναντήσεων Κορυφής, αναδεικνύοντας έτσι την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου, του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας".
 
"Η παρούσα Συνάντηση σκοπεί στη συγκεκριμενοποίηση των δράσεων αυτών που συμφωνήθηκαν κατά την 1η Τριμερή μας Συνάντηση, στα Ιεροσόλυμα, τον περασμένο Ιανουάριο, τόσο σε θέματα γενικότερης συνεργασίας όσο και στους καίριους τομείς των υδάτινων πόρων και της επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης", είπε ο κ. Συλλούρης.
 
Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση "θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συγκεκριμένες δράσεις, όπως τη δημιουργία σελίδας στις ιστοσελίδες των Κοινοβουλίων μας για τις διάφορες πτυχές της Τριμερούς Συνεργασίας, καθώς και εισήγηση προς τις Κυβερνήσεις μας για διορισμό αντίστοιχων αρμοδίων ατόμων, που να έχουν σφαιρική εικόνα των θεμάτων της Τριμερούς Συνεργασίας και να παρέχουν σχετική ενημέρωση και καθοδήγηση".
 
"Στον τομέα των υδάτινων πόρων, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα επεξεργασίας κοινού εγγράφου αρχών, οι οποίες να διέπουν το νομοθετικό έργο των τριών Κοινοβουλίων στον τομέα αυτό. Θα εξετάσουμε επίσης τρόπους ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την ανάγκη βελτιστοποίησης της διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού. Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, θα συζητήσουμε δράσεις που να προάγουν τη συνεργασία, ειδικότερα στους τομείς των νεοφυών επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ανταλλαγών, προς όφελος των νέων μας", είπε.
 
Ανέφερε ότι "καίριο, επίσης, θέμα, το οποίο έχει οριζόντια διάσταση, είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με τη διασπορά, υπό το φως και των δράσεων που προωθούνται στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων των αρμοδίων αξιωματούχων των τριών χωρών".
 
"Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις μας επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές, κατά τρόπο που να εξυπηρετούν το στόχο που έχουμε θέσει και ο οποίος θα αντανακλάται στην Κοινή Διακήρυξη της 2ης Τριμερούς Συνάντησης: Το στόχο να είμαστε ουσιαστικοί, αποτελεσματικοί και φορείς πρόσθετης αξίας", είπε τέλος ο κ. Συλλούρης.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:41

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιανουαρίου
Με τον Γιάννο Κουγιουμτζιάν στο Αλπικό Σκι και πενταμελή αποστολή η συμμετοχή της ΚΟΕ στο «Beijing 2022»
16:15
Ένοπλη ληστεία σε καζίνο στην Πύλα
16:11
Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα
16:00
Υπό τεραήμερη κράτηση οι τρεις ανήλικοι για κλοπές και απόπειρα ληστείας
15:46
Η Κυβέρνηση της Δανίας θα ανακοινώσει την άρση όλων των περιορισμών της COVID-19, σύμφωνα με δημοσίευμα
15:32
Πλήγμα με Λούντεμο στο ΑΠΟΕΛ, κάταγμα 5ου μετατάρσιου
15:28
Προειδοποιήσεις, ότι οι αυξήσεις τελών στο λιμάνι Λεμεσού ενδέχεται να εκτινάξουν τον πληθωρισμό στα ύψη
15:15
Σε ετοιμότητα η Αστυνομία να ερευνήσει οποιαδήποτε πληροφορία για ύπαρξη κυκλώματος βιασμών
15:00
NBA : Συνεχίζουν με σπασμένα...φρένα οι Σανς, πήραν και το ντέρμπι με τους Τζαζ (videos)
14:58
Πυκνή χιονόπτωση σε ορεινές κοινότητες της Κύπρου προκάλεσε προβλήματα
14:56
Πόρισμα AEK – Aπόλλων : Δεν δηλώθηκε ως κρούσμα ο Ροσάλες, oι παρατυπίες του εργαστηρίου
14:40
Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα
14:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand