YΠΟΙΚ: Στο 3,9% του ΑΕΠ ο ρυθμός ανάπτυξης

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του έτους έχει φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως την ίδια ώρα έχει αναθεωρηθεί η εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης και για το β’ τρίμηνο του έτους, επίσης, στο 3,9%, για να σημειώσει ότι πλέον «έχουμε ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που αγγίζει το 4%».

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών «το 2015 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2%, το 2016 3% και το 2017 ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 4%», για να προσθέσει πως «πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική και αισιόδοξη είδηση, που επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και το γεγονός ότι πλέον καλύπτουμε το χαμένο έδαφος με γοργούς ρυθμούς».

«Πρόκειται», είπε, «για το δεύτερο πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και είναι από τους πιο ψηλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτή η θετική αναπτυξιακή προοπτική προέρχεται από όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, αλλά να επαναλάβω για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης δεν υποστηρίζεται επίπλαστα, πλασματικά, από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες, αντιθέτως έχουμε ένα ισοσκελισμένο πλεονασματικό προϋπολογισμό».

Σημείωσε ακόμα πως το αποτέλεσμα αυτό δεν έγινε από αλόγιστη πιστωτική  επέκταση, δηλαδή τραπεζικού δανεισμού, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και είναι αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που πρέπει με συνέχιση της προσπάθειας να στηρίξουμε για να πάμε πιο μπροστά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι δεν το ένιωσαν στην πραγματική τους ζωή, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «όταν οι αριθμοί διολίσθαιναν οι άνθρωποι το ένιωθαν», για να συμπληρώσει ότι «επειδή ακριβώς η διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση, όπως καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια, υπονόμευε το βιοτικό επίπεδο, το διαθέσιμο εισόδημα, ισοδυναμούσε με απώλεια θέσεων εργασίας, ήταν μια θεωρητική διολίσθηση των αριθμών».

«Ήταν η αποτύπωση της κατάρρευσης της πτώσης της κυπριακής οικονομίας. Με τον ίδιο τρόπο η μεγέθυνση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει ότι σιγά σιγά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βελτιώνονται. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε γι’ αυτό τονίζω την ανάγκη να μην επαναπαυτούμε αλλά αντιθέτως να συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια ένταση», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.  
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:28

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Σε εξέλιξη η συζήτηση των 27 με τον ΓΓ του ΟΗΕ
15:32
Σε Παρέμβαση του κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
15:29
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 25 Ιουνίου 2021
15:27
Pfizer: Πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά της παραλλαγής Δέλτα
15:20
Προκήρυξη διαγωνισμού «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Εθελοντισμός»
15:18
Ικανοποιημένη η Μέρκελ για την επικείμενη εισαγωγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού
15:18
Κυρ. Μητσοτάκης: Αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού
15:14
Ο Ορμπάν υπεραμύνθηκε του αμφιλεγόμενου ουγγρικού νόμου στη Σύνοδο Κορυφής
15:10
ΕΕ: Ο Σ. Κουρτς τάσσεται υπέρ της πρότασης για διάλογο με την Ρωσία
15:08
Σ.Κυριακίδου: Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
15:03
«Πραγματική ευκαιρία» να κάνουν διακοπές οι πλήρως εμβολιασμένοι, λέει ο Μπόρις Τζόνσον
14:50
Βλάβη στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης 112 και 199 στην Επαρχία Αμμοχώστου
14:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand