Έκκληση Μοσκοβισί για το ζήτημα της φοροαποφυγής

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έκανε την Τρίτη έκκληση για αυστηρότερους κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δικηγόρους, τους τραπεζίτες και τους συμβούλους που βοηθούν τις εταιρείες να αναπτύξουν προγράμματα με στόχο τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Ζήτησε επίσης τον καταρτισμό μιας μαύρης λίστας με μη συνεργάσιμες φορολογικές δικαιοδοσίες πριν από το τέλος του έτους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, την Τρίτη, αναφορικά με το φορολογικό σκάνδαλο με τα Paradise Papers, ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν στις προτάσεις που έγιναν από την  Επιτροπή τον Ιούνιο και για τις οποίες μέχρι στιγμής υπήρξε μικρή πρόοδος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ευρωβουλευτές ζήτησαν τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το νέο σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φ ο ρ ο α π ο φ υ γ ή ς. Ζητήθηκε επίσης η δημιουργία μιας μόνιμης δομής στην ΕΕ για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η διαμόρφωση μαύρης λίστας με φορολογικούς παραδείσους υποστηρίζεται από χώρες με υψηλό φορολογικό συντελεστή όπως η Γαλλία, ωστόσο χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ολλανδία, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Οι τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2016 για να διερευνήσει το σκάνδαλο των Panama Papers (PANA committee) θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:28

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Ικανοποίηση Κ.Μητσοτάκη για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
14:28
Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη βελτιώνει την επιβίωση και επιταχύνει την ανάρρωση των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19
14:12
Από την πρώτη Ιουλίου θα ισχύει και στην Κύπρο το ψηφιακό πιστοποιητικό covid από χώρες μέλη της ΕΕ(βίντεο)
14:02
Πρώτη διμερής συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας
14:02
Τρόπους επίλυσης των προβλημάτων του συνοικισμού Αγίων Αναργύρων συζήτησε με κατοίκους ο Ανδρέας Βύρας
14:00
Δύο νέες αλυσίδες μετάδοσης κρουσμάτων εντόπισε το υπουργείο Υγείας
13:45
Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου
13:42
Έκκληση Γκουτιέρες στην Ολομέλεια του ΕΚ για παγκόσμια ενίσχυση της διάθεσης εμβολίων σε όλα τα κράτη του πλανήτη
13:39
Υπόθεση φόνου που διαπράχθηκε το 1998 ξανανοίγει η Αστυνομία των Βάσεων
13:00
Την ανάγκη να επιδείξει η Τουρκία συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα τονίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
12:55
Το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην ΕΕ, λέει ο Πρόεδρος
12:31
Σήμερα η νέα αναθεώρηση της πράσινης και πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας των Βρετανών
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand