ΥΠΟΙΚ: Ζήτησε έγκριση €25 εκ. από Βουλή για Ταμείο Αλληλεγγύης

Την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ζήτησε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Επεξηγώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχουν στόχο την απάβλυνση του κόστους από το κούρεμα καταθέσεων και την απομείωση μετοχών και αξιογράφων. Ανέφερε ότι, εκτός από τα 25 εκατομμύρια του Ταμείου, θα παραχωρηθούν, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού και έγκρισης της Βουλής, συγκεκριμένα κρατικά ακίνητα, ελεύθερα από δεσμεύσεις, με εκτιμημένη αξία 225 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλεον υπάρχει και η δυνατότητα παραχώρησης κινητής περιουσίας του κράτους. Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια η οικονομική ενίσχυση του Ταμείου, ώστε να καταστεί εφικτός ο καταρτισμός σχεδίου απάμβλυνσης των επιπτώσεων από το κόστος του λεγόμενου bail in.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη αποζημίωσης των κουρεμένων καταθετών, των μετόχων ή των κατόχων αξιογράφων, αλλά θα καταρτίσει ένα σχέδιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής των Κυπρίων πολιτών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι οι συνολικές απώλειες από τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013 ανέρχονται στα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το ένα δισεκατομμύριο ευρώ αφορά φυσικά πρόσωπα, Κύπριους πολίτες και το 1,9 δισεκατομμύρια νομικά πρόσωπα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων. Το υπόλοιπο ποσοό του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ αφορά τους κατόχους αξιογράφων.

Πηγή: Νικόλας Σχίζας, Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:29

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand