Σε αντιπαράθεση ΥΠ. Υγείας – γιατροί για το θέμα των παραιτήσεων

Αιχμές εναντίον των γιατρών άφησε ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, κάμνοντας λόγο για απειλές και συκοφαντίες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως αν δεν λειτουργεί η Εντατική Μονάδα Παρακολούθησης στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τότε θα κλείσει και θα αγορασθούν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", και σχολιάζοντας τις παραιτήσεις δύο εντατικολόγων, ο κύριος Παμπορίδης είπε ότι δεν είναι τυχαία η περίοδος κατά την οποία συμβαίνουν τα συγκεκριμένα γεγονότα στον τομέα της υγείας.
 Στις επόμενες εβδομάδες, είπε ο κύριος Παμπορίδης, ειδικά σε καίρια πόστα στα δημόσια νοσηλευτήρια θα δούμε να δίδονται οι τελευταίες μάχες και να παίζουν κάποιοι τα ρέστα τους, με φιλικές προειδοποιήσεις και με συγκεκαλειμμένους εκβιασμούς.
 Πρέπει να γίνει αντιληπτό, τόνισε, ότι η αυτονόμηση είναι τετελεσμένο γεγονός, έρχεται και θα αλλάξει τα πάντα.
 Ο Γιώργος Παμπορίδης απάντησε και στην επιστολή που έστειλαν γιατροί, επισημαίνοντας πως το να δημοσιοποιεί ένας εκτελών χρέη διευθυντή ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, η λειτουργία της Εντατικής Μονάδας, είναι κάτι που χρήζει έρευνας, αμέσως.
 Ανέφερε, πάντως, ότι εδώ και μήνες μελετώνται λύσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε δύο εβδομάδες.
Ο διευθυντής της Εντατικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείο Λευκωσίας, Θεόδωρος Κυπριανού, άλλοι τέσσερις εντατικολόγοι και τρεις εξειδικευόμενοι γιατροί, με επιστολή, υπογραμμίζουν ότι εδώ και πολλά χρόνια κάνουν ότι μπορούν για να υπηρετήσουν το καθήκον, έστω και σε συνθήκες οι οποίες, όπως αναφέρουν, τώρα έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολες και οι οποίες αντικειμενικά, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές αποτελούν πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών.
Παράλληλα, εκφράζουν την ευαρέσκειά τους, γιατί όπως αναφέρουν, ο Υπουργός Υγείας αναγνωρίζει δημοσίως το πρόβλημα, μελετά τις ξεκάθαρες και άμεσα υλοποιήσιμες εισηγήσεις του και ελπίζουν πως  θα τις εφαρμόσει το συντομότερο για το καλό των ασθενών και της δημόσιας υγείας.
Εκφράζουν, ακόμη, τη βεβαιότητα πως εάν παρθούν σωστές και γρήγορες αποφάσεις προς την κατεύθυνση υλοποίησης των εισηγήσεων τους, τα προβλήματα θα επιλυθούν σύντομα.
 Στο μεταξύ, σήμερα, παραιτήθηκε και  παθολόγος του γενικού νοσοκομείου Λάρνακας.

Αντιδράσεις κομμάτων και υποψηφίων για την προεδρία

Φωτιά στο εσωτερικό μέτωπο άναψε η φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια.
 Το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου προέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου, επικρίνει τον Υπουργό Υγείας ότι αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν με τον τρόπο λειτουργίας σε διάφορες μονάδες, με στόχο ν' ανακόψει το κύμα φυγής του ιατρικού προσωπικού, δείχνει στην ουσία την πόρτα εξόδου στους γιατρούς, σε βάρος των ασθενών και με τον κίνδυνο να επιδεινώσει την υποστελέχωση.
 Προφανώς, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση, γιατί δεν έχει καμία λύση και ούτε βρίσκεται σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή των νομοσχεδίων που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή για την αυτονόμηση του ΓεΣΥ, που θα έδιδαν λύσεις.
Το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου, Σταύρου Μαλά, αναφέρει ότι η φυγή γιατρών, είναι μόνο ένα δείγμα των αποτελεσμάτων της απαξίωσης της δημόσιας υγείας από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ που έφερε τα δημόσια νοσηλευτήρια σε κατάσταση κατάρρευσης.
Μόνο όταν φύγει αυτή η Κυβέρνηση από την εξουσία, αναφέρει σε ανακοίνωση το επιτελείο Μαλά, θα γίνει εφικτή μια σύγχρονη, αποτελεσματική, προοδευτική και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική για τη δημόσια υγεία και θα αναστηλωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Για αλαζονεία και αμέλεια που θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών, κατηγορεί το ΔΗΚΟ τον Υπουργό Υγείας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Αθως Αντωνιάδης, διερωτήθηκε μάλιστα εάν αντί των αλαζονικών δηλώσεων, η Κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο και ποιο είναι αυτό.
 Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, είπε ο κύριος Αντωνιάδης, ότι στόχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Υπουργού Υγείας, ήταν να ψηφιστούν απλώς τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ, νομίζοντας ότι θα εισπράξουν πολιτικά οφέλη, χωρίς να ενδιαφέρονται για την υλοποίηση της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 Για ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει και να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας, κάμνει λόγο η ΕΔΕΚ.
 Είναι προφανές, αναφέρει σε ανακοίνωση
ότι χωρίς δημόσιο τομέα υγείας, ΓΕΣΥ, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ, η στάση και η συμπεριφορά της Κυβέρνησης αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί να εφαρμόσει ΓεΣΥ, αλλά να διαλύσει τον δημόσιο τομέα υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:41

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.