Άρχισε η εκταφή στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Υπό αυστηρά μέτρα , για την προστασία όσων εργάζονται στο χώρο, αφού έχει εντοπιστεί αμίαντος στην περιοχή, άρχισαν το πρωί οι εκταφές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, όπου είναι θαμμένα θύματα από την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, εκεί βρίσκονται θαμμένα 39 άτομα , τρόφιμοι του νοσοκομείου Αθαλάσσας και συγκεκριμένα είκοσι οκτώ ελληνοκύπριοι και τρεις τουρκοκύπριοι, ενώ ήδη έχουν ταφεί από το 1974 ένας νοσοκόμος και ένας στρατιώτης. Όλοι έχασαν τη ζωή τους το 1974 όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε από τουρκικά αεροπλάνα και  οι τριάντα ένας  βρίσκονται ακόμη θαμμένοι σε κρατήρα βόμβας.
Στο χώρο βρέθηκε το πρωί ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου,ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  αυτή η εκταφή, είναι μια ηθική υποχρέωση και ότι μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι τέσσερις εβδομάδες, αναλόγως  των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν. Εκείνο που  δεν ξέρουν σίγουρα είπε ο επίτροπος είναι εάν  ο αριθμός των ατόμων είναι  μεγαλύτερος από τριάντα ένα.
Το ενθαρρυντικό , σημείωσε ο Φώτης Φωτίου είναι ότι από τα δείγματα που μεταφέρθηκαν στο ινστιτούτο νευρολογίας από τη διερευνητική ανασκαφή, φαίνεται ότι τα οστά είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να εντοπιστεί γενετικό υλικό.
Ο επίτροπος προεδρίας έστειλε τέλος, για ακόμη για άλλη μια φορά το μήνυμα, ότι πρέπει να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού γιατί πρόκειται για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, και όχι πολιτικό αφού μετά από 43 χρόνια  αναζητούνται ακόμα εννιακόσια άτομα.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ξενοφών Καλλής, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη εκταφή έχει ιδιαιτερότητες  που αφορούν τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους πολίτες. Όπως κάθε εκταφή, πρόσθεσε, ενδεχομένως να κρύβει μυστικά τα οποία θα αποκαλύψει η ομάδα, η οποία σημείωσε, είναι σε θέση να αντεπεξέλθει γιατί έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:41

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
Πυρ ομαδόν κατά Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους αξιωματούχους για PYD
10:24
Χρίστος Ανδρέου: Έγιναν μέχρι σήμερα δέκα ανεπιτυχείς προσπάθειες για επικοινωνία με τον Ηλία Γκιώνη
10:20
Πρωτάθλημα Cyta: Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις 18ης αγωνιστικής
10:12
Αυξάνουν την διαφορά οι Σανς
10:11
Προβλημάτισε και στο Τελ Αβίβ
10:09
Τσάβι: «Δύσκολες ημέρες, χάσαμε δύο τίτλους»
10:07
Σάκκαρη: «Μπορώ να φθάσω έως το τέλος»
10:05
Ανησυχία για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό εξέφρασε Χαράλαμπος Χαριλάου
10:00
Πρωτάθλημα Futsal: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 7-4, Ανόρθωση - Αραράτ 6-1
10:00
Η Γερμανία θέλει να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, κάθε χρόνο
09:21
Σαράντα-τέσσερις καταγελλίες για παραβίαση μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19
08:59
Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία «να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο λάθος»
08:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand