Την δημιουργία φορέα για την Ευημερία των Ζώων ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει τα έργα που υλοποίησε ή θα υλοποιήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ευημερίας των ζώων.

Η ανακοίνωση του προέδρου αναφέρει : «Στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε λύσεις εντοπίσαμε πως το πρώτο πρόβλημα, και διαχρονική μας αδυναμία, ήταν η πολυδιάσπαση των νομοθεσιών και αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών του Κράτους.

Για αυτό και, με οδηγίες μου, έγιναν διαβουλεύσεις με Φιλοζωικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για οριστική αντιμετώπιση του όλου θέματος. Η πολιτική που σας ανακοινώνω σήμερα, και η οποία ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται, είναι αποτέλεσμα αυτού του ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συντονιστικό ρόλο στη δημιουργία του φορέα για την ευημερία των ζώων ανέλαβε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στην όλη διαδικασία σημαντική συνεισφορά, έκτος από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, είχαν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες συνδιαμόρφωσαν και εμπλούτισαν την πολιτική μας αυτή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια διαβούλευσης και σύντομα θα υποβληθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, θα περιλαμβάνει την ενίσχυση την Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων με επιπρόσθετα μέλη και θα λειτουργεί ως όργανο χάραξης πολιτικής στα θέματα ευημερίας των ζώων.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες θα μετονομαστούν σε «Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες ευημερίας των Ζώων» θα αναλάβουν την εκτελεστική ευθύνη για την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων, καθώς και την παρακολούθηση εφαρμογής της νομοθεσίας από όλους του αρμόδιους φορείς.

Θέλοντας να ενισχύσω την πολιτική μου στα θέματα ευημερίας των ζώων έχω διορίσει ως αμισθί σύμβουλο μου τον κ. Κυριάκο Κυριάκου, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία και γνώση στα θέματα ευημερίας των ζώων και ο οποίος θα μου υποβάλει εισηγήσεις και απόψεις, οι οποίες θα με βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Παράλληλα, τον Αύγουστο, το Υπουργικό Συμβούλιο, θέλοντας να ενισχύσει το πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτα ζώα, ενέκρινε ένα επιπρόσθετο κονδύλι των 75.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των σκύλων και γάτων. Για αυτό τον λόγο, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και ο Επίτροπος Εθελοντισμού, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τη στήριξη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων ξεκίνησαν ενημερωτικές συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Κύπρο, για την εκστρατεία των στειρώσεων.

Η ενημέρωση των πολιτών για το θέμα των στειρώσεων είναι σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, για αυτό τον λόγο με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τη στήριξη του Επίτροπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές διέθεσαν πάνω από 300 χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα για ενημέρωση των πολιτών για το θέμα αυτό.

Επίσης, πάρα πολύ σύντομα, θα ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων καθώς ευρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο για τη δημιουργία «Αστυνομίας Ζώων». Θα πρόκειται για ένα ειδικό Τμήμα μέσα στην αστυνομική δομή, με συγκεκριμένες θέσεις και σαφείς αρμοδιότητες που θα αφορούν την ευημερία και την προστασία των ζώων από κακομεταχείριση.

Με την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου θα δίνεται πλέον στον πολίτη η δυνατότητα πιο εύκολα και με τυποποιημένο τρόπο να καταγγέλλει περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, τις οποίες θα επιλαμβάνεται άμεσα η Αστυνομία.

Όπως έχω αναφέρει, οι πιο πάνω πολιτικές και δράσεις μας έχουν στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος της Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Φιλοζωικές Οργανώσεις για τη συμβολή τους και για τη συνεργασία που έχουμε.

Θα ήθελα ακόμη να εξάρω την εθελοντική τους προσφορά, είτε σε ενημερωτικές εκστρατείες, είτε στη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, είτε σε προγράμματα στειρώσεων. Επίσης, με τη συμμετοχή φιλοζωικών οργανώσεων θεωρώ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, διεξάγετε στη χώρα μας η τριήμερη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ευημερία των Ζώων Συντροφιάς.

Το επίπεδο του πολιτισμού μας κρίνεται και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ζώα. Για αυτό τον λόγο, Πολιτεία και Κοινωνία, μαζί αποφασίσαμε να δώσουμε στα ζώα τον σεβασμό που τους αξίζει. Τον σεβασμό που ως κοινωνία και πολιτεία οφείλουμε στα ζώα».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:24

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία εξέφρασε ο ΠτΔ
07:44
ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί - Eπαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις
07:22
Αποκλείστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πιθανότητα συνόδου με τον Πούτιν
06:57
Ρωσία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγία Πετρούπολη - Τρεις νεκροί
06:34
Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 130 αμάχους
06:15
24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand