Έντονες αντιδράσεις στην άρνηση ψευδοκράτους για αποστολή τροφίμων στους εγκλωβισμένους

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η άρνηση το πρωί των κατοχικών αρχών, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, να επιτρέψουν την αποστολή τροφίμων στους εγκλωβισμένους, απαιτώντας την επιβολή λεγόμενων δασμών.
Στα κατεχόμενα, πέρασε μόνο ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών είχε ανακοινώσει από την 1η Οκτωβρίου ότι θα επιβάλλει δασμούς σε ορισμένα προϊόντα τα οποία μεταφέρονται στους εγκλωβισμένους.

Διαβήματα και καταγγελίες

Σε διαβήματα και καταγγελίες θα προβεί η Λευκωσία, ενώ αν χρειαστεί, θα ληφθούν και μέτρα, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση των κατοχικών αρχών, η οποία ,είπε, μολύνει το καλό κλίμα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε .
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες των εγκλωβισμένων, χωρίς όμως το νόμιμο κράτος να καταβάλλει τέλη σε ένα παράνομο καθεστώς.
Επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν τοποθετείται στα όσα αδιανόητα συμβαίνουν.
Είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, καταδεικνύουν ποιό από τα δύο μέρη είχε την ετοιμότητα να διαπραγματευτεί πραγματικά για λύση στο Κραν Μοντάνα.

Για ατυχή εξέλιξη κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση της διοίκησης, όπως αναφέρουν, των Τουρκοκυπρίων.
Προστίθεται ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνοκυπρίους και στους Μαρωνίτες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται στη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, και ότι εβδομαδιαίως αποστέλλονται βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα.

Ακιντζί : Δεν λήφθηκε υπόψιν αίτημα για αναβολή απόφασης επιβολής δασμών

 Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει ότι δεν λήφθηκε υπόψιν το αίτημά του για αναβολή της εφαρμογής της απόφασης για την επιβολή λεγόμενων δασμών στα τρόφιμα, προσθέτοντας ότι το μόνο που εξυπηρετεί είναι να επιδεινώνει το κλίμα.
 Σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι δεν είναι σωστό, χωρίς να υπάρχει σύγκλιση για να αναπτυχθεί νέα κατανόηση με την Ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη στην ερμηνεία της Συμφωνίας της Βιέννης, να προχωρείς με μονομερή απόφαση στην ακύρωση της εφαρμογής.

Αντιδράσεις Υποψηφίων Προέδρων και Κομμάτων

Το Εκλογικό Επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου καλεί την κυβέρνηση να καταγγείλει αμέσως την απόφαση των κατοχικών αρχών, στα Ηνωμένα Έθνη, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.
Την καλεί επίσης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων και αντιμέτρων, ώστε να γίνουν εμπράκτως σεβαστά τα  δικαιώματα των εγκλωβισμένων.

 Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την ενέργεια των κατοχικών αρχών ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.
Ενέταξε την ενέργεια του ψευδοκράτους στο πλαίσιο των ευρύτερων κινήσεων που σχεδιάζονται από το κατοχικό καθεστώς, μετά το κενό που προέκυψε από την κατάρρευση των συνομιλιών.
Όταν η πλευρά μας δεν στέλνει το μήνυμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, είπε ο κύριος Μαλάς, και δεν υποβοηθά με τις δικές της κινήσεις, αφήνει ανενόχλητη την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και τα τετελεσμένα που θα απομακρύνουν την προσπάθεια για βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Για στρουθοκαμηλισμό έκανε λόγο ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί στις διαμαρτυρίες και να αποφεύγει την κρίση, μη αποστέλλοντας τρόφιμα στους εγκλωβισμένους.
Κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τις ενέργειες του ψευδοκράτους, να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τεθεί προς συζήτηση ο κανονισμός της πράσινης γραμμής.

Τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδίκασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις δηλητηριάζουν το κλίμα.
Μέσα από τα αδιέξοδα που υπάρχουν, είπε, ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οφείλουν να συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος.
Δυστυχώς πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, με αυτές τους τις ενέργειες, το μόνο που κατορθώνουν είναι να δηλητηριάζουν το κλίμα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι πρόκειται για ενέργεια που τραυματίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, και την προοπτική επίτευξης λύσης αλλά και προσθέτει ακόμα περισσότερα βαρίδια στα υφιστάμενα προβλήματα.
Πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση, όπως και πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν με την κατοχή, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα όπως συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Απάνθρωπη και καταδικαστέα χαρακτήρισε το ΔΗΚΟ τη στάση των κατοχικών αρχών.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ωστόσο ότι η στάση αυτή αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι το λεγόμενο καλό κλίμα ήταν επίπλαστο.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει αμέσως να καταγγείλει διεθνώς  τις ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την επιβίωση των εγκλωβισμένων.

Η ΕΔΕΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι αντί να εκθέσει τις κατοχικές αρχές επέδειξε για ακόμα μια φορά συμπεριφορά υποταγής στο κατοχικό καθεστώς και συγκάλυψης της παρανομίας του.
Κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τη συμπεριφορά των κατοχικών αρχών και της Αγκυρας, να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων και να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η επιβολή δασμών συνοδεύεται από τη νέα, μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, τουρκική θέση ότι τα δεδομένα άλλαξαν, αναφέρει η Αλληλεγγύη.
Προσθέτει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η χάραξη νέας στρατηγικής που να ματαιώνει τα σχέδια της Τουρκίας και η επαναφορά του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις που δεν είναι άλλες από πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Εχθρική κίνηση χαρακτηρίζει την απόφαση οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών, σημειώνοντας ότι στόχο έχει να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.
Καλούν την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να χρησιμοποιήσει κάθε δόκιμο μέσο ώστε να υπάρξει διεθνής παρέμβαση, για αναστολή της απαράδεκτης απόφασης.

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με στόχο να εξευμενίσουν το τέρας δεν είχαν, αποδεδειγμένα, κανένα αποτέλεσμα.
Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως σε αντίμετρα και κινήσεις τερματισμού των τουρκικών σχεδιασμών και θα επιφέρουν κόστος στην Άγκυρα.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:24

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand