Μ. Μενελάου: Λύση μόνο με τερματισμό του στάτους κβο

Η πλήρης συμμόρφωση με τα ατομικά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του λαού της Κύπρου, ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης ή της θρησκείας, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε δίκαιης, ολοκληρωμένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας χθες στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης Των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιθυμητή λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις πρόσθεσε ο κύριος Μενελάου.
Ο Κύπριος αντιπρόσωπος υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου στη συνολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην άνευ όρων καθιέρωση συστήματος λογοδοσίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ομιλία του ο Μενέλαος Μενελάου αναφέρθηκε στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας  στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.
Σημείωσε ότι 200 χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι έχουν στερηθεί του δικαιώματος της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στην παράνομη εκμετάλλευση Ε/κ περιουσιών, που σε συνδυασμό με την μεταφορά πλέον των 160.000 Τούρκων εποίκων στοχεύουν στην περαιτέρω αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους, είπε πως υπόκεινται πλέον σε νέες παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
«Από τις 4 Οκτωβρίου λόγω της επιβολής από το παράνομο καθεστώς "φόρων / τελών" στην ανθρωπιστική βοήθεια, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της τρίτης συμφωνίας της Βιέννης του 1975, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εγκλωβισμένα άτομα».
Κατέγραψε επίσης τις καθημερινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκείας.
«Τα σχολικά βιβλία συχνά υποβάλλονται σε λογοκρισία και οι καθηγητές βιώνουν αυθαίρετες απορρίψεις των διορισμών τους. Οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία έχουν υποστεί βανδαλισμούς, οι προσκυνητές εκφοβίζονται, οι αιτήσεις για τη διεξαγωγή θρησκευτικών λειτουργιών απορρίπτονται αυθαίρετα και οι ιερείς εμποδίζονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων ο κύριος Μενελάου κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πλήρως ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιφραγμένων στρατιωτικών περιοχών, παρέχοντας πληροφορίες καθώς και να προσκομίσει στοιχεία για την αυθαίρετη απομάκρυνση λειψάνων αγνοουμένων και να ξεκινήσει μία αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης και των συνθηκών της εξαφάνισης των αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.