Μ. Μενελάου: Λύση μόνο με τερματισμό του στάτους κβο

Η πλήρης συμμόρφωση με τα ατομικά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του λαού της Κύπρου, ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης ή της θρησκείας, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε δίκαιης, ολοκληρωμένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας χθες στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης Των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιθυμητή λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις πρόσθεσε ο κύριος Μενελάου.
Ο Κύπριος αντιπρόσωπος υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου στη συνολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην άνευ όρων καθιέρωση συστήματος λογοδοσίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ομιλία του ο Μενέλαος Μενελάου αναφέρθηκε στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας  στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.
Σημείωσε ότι 200 χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι έχουν στερηθεί του δικαιώματος της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στην παράνομη εκμετάλλευση Ε/κ περιουσιών, που σε συνδυασμό με την μεταφορά πλέον των 160.000 Τούρκων εποίκων στοχεύουν στην περαιτέρω αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους, είπε πως υπόκεινται πλέον σε νέες παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
«Από τις 4 Οκτωβρίου λόγω της επιβολής από το παράνομο καθεστώς "φόρων / τελών" στην ανθρωπιστική βοήθεια, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της τρίτης συμφωνίας της Βιέννης του 1975, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εγκλωβισμένα άτομα».
Κατέγραψε επίσης τις καθημερινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκείας.
«Τα σχολικά βιβλία συχνά υποβάλλονται σε λογοκρισία και οι καθηγητές βιώνουν αυθαίρετες απορρίψεις των διορισμών τους. Οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία έχουν υποστεί βανδαλισμούς, οι προσκυνητές εκφοβίζονται, οι αιτήσεις για τη διεξαγωγή θρησκευτικών λειτουργιών απορρίπτονται αυθαίρετα και οι ιερείς εμποδίζονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων ο κύριος Μενελάου κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πλήρως ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιφραγμένων στρατιωτικών περιοχών, παρέχοντας πληροφορίες καθώς και να προσκομίσει στοιχεία για την αυθαίρετη απομάκρυνση λειψάνων αγνοουμένων και να ξεκινήσει μία αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης και των συνθηκών της εξαφάνισης των αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:45

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Νέα αύξηση στα επιτόκια δανεισμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής
13:57
Στα €1.000 το εξαμηνιαίο τιμητικό επίδομα στους παθόντες της τουρκικής εισβολής, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας
13:49
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις εκτελέσεις άοπλων Αρμενίων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν
13:32
Κ. Κούσιος: Ανασχεδιασμός του συνταξιοδοτικού για απάλειψη της αδικίας εις βάρος των εργαζομένων που αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος.
13:31
Ευαγόρας Ταμπούρης: Εντός της ημέρας αναμένεται απόφαση για ενισχυτική/5η δόση εμβολίου κατά COVID-19
13:25
Παράνομη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία και το λιβυκό κοινοβούλιο
13:16
Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής
13:10
ΠΑΣΠ : «Ο θάνατος καραδοκεί και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα»
13:09
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία σημασία ή αξία δεν έχουν οι δηλώσεις της Ελλάδας για το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
12:54
ΑΠΟΕΛ : Η παρακάμερα με ΑΕΛ
12:39
Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Πολύβιος Νικολάου
12:20
Διορίστηκε επίσημα στη θέση του προέδου του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο Σταύρος Μιχαήλ
12:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand