Μ. Μενελάου: Λύση μόνο με τερματισμό του στάτους κβο

Η πλήρης συμμόρφωση με τα ατομικά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του λαού της Κύπρου, ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης ή της θρησκείας, θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε δίκαιης, ολοκληρωμένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μενέλαος Μενελάου, μιλώντας χθες στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης Των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιθυμητή λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και την εγκαθίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις πρόσθεσε ο κύριος Μενελάου.
Ο Κύπριος αντιπρόσωπος υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου στη συνολική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην άνευ όρων καθιέρωση συστήματος λογοδοσίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην ομιλία του ο Μενέλαος Μενελάου αναφέρθηκε στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας  στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.
Σημείωσε ότι 200 χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι έχουν στερηθεί του δικαιώματος της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στην παράνομη εκμετάλλευση Ε/κ περιουσιών, που σε συνδυασμό με την μεταφορά πλέον των 160.000 Τούρκων εποίκων στοχεύουν στην περαιτέρω αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της νήσου, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους, είπε πως υπόκεινται πλέον σε νέες παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
«Από τις 4 Οκτωβρίου λόγω της επιβολής από το παράνομο καθεστώς "φόρων / τελών" στην ανθρωπιστική βοήθεια, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της τρίτης συμφωνίας της Βιέννης του 1975, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εγκλωβισμένα άτομα».
Κατέγραψε επίσης τις καθημερινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκείας.
«Τα σχολικά βιβλία συχνά υποβάλλονται σε λογοκρισία και οι καθηγητές βιώνουν αυθαίρετες απορρίψεις των διορισμών τους. Οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία έχουν υποστεί βανδαλισμούς, οι προσκυνητές εκφοβίζονται, οι αιτήσεις για τη διεξαγωγή θρησκευτικών λειτουργιών απορρίπτονται αυθαίρετα και οι ιερείς εμποδίζονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους».
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων ο κύριος Μενελάου κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πλήρως ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιφραγμένων στρατιωτικών περιοχών, παρέχοντας πληροφορίες καθώς και να προσκομίσει στοιχεία για την αυθαίρετη απομάκρυνση λειψάνων αγνοουμένων και να ξεκινήσει μία αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης και των συνθηκών της εξαφάνισης των αγνοουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:45

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Tρεις θάνατοι και 1813 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:51
Δραματική νίκη για τον Σεμπάστιαν Λόεμπ στο Μόντε Κάρλο - Άτυχος ο Οζιέ
20:50
Μαχαίρι στον αγωνιστικό χώρο, σε αγώνα νέων στη Βραζιλία!
20:30
Νίκη για την ΑΕΚ
20:28
Τεσσάρα ο ΠΑΟΚ στο "Πανθεσσαλικό"
20:26
Μοιρασιά στο ΓΣΠ (βίντεο)
18:26
Αχυρώνας - Ολυμπιάς 0-1, Ομόνοια Αραδίππου - Ξυλοτύμπου 1-2, Ομόνοια 29Μ - Καρμιώτισσα 1-1
18:22
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές -Έκλεισαν οι κάλπες
18:00
Μπουρκίνα Φάσο: Νέες ταραχές – Διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτήριο του κυβερνώντος κόμματος
17:21
Διακοπή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές λόγω των σφοδρών ανέμων
17:05
Διαφωνούμε με τις αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
16:40
Απάτη με τεστ κορoνοϊού και πάσο εμβολιασμένου στην Ιταλία
16:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand