Φ.Φωτίου: Απαράδεκτες οι θέσεις της τουρκικής πλευράς

Για απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς που στόχο είχαν να υποβαθμίσουν το κύρος, την οντότητα και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκφράστηκαν αρχικά στο Μοντ Πελεράν και στη συνέχεια στο Γκραν Μοντάνα, έκανε λόγο ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.


Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) ο Φ. Φωτίου σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που υπήρχα για ευόδωση των συνομιλιών, με γνώμονα ότι μια λειτουργική λύση του Κυπριακού προϋποθέτει ένα συμβιβασμό αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
«Δυστυχώς, η Τουρκική πλευρά διέψευσε αυτές τις προσδοκίες επιμένοντας σε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, όπως και στη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, σε αντίθεση με την πρώτη και ουσιαστική παράμετρο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάγκη επίτευξης προόδου στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, περιλαμβανομένης και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Παράλληλα, ο Φ. Φωτίου υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έθεσε εξ΄αρχής την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής συνθήκης εγγυήσεων του 1960 και του παρεμβατικού δικαιώματος, καθώς και της συμφωνίας σε μια καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στην ελληνοκυπριακή εποικοδομητική στάση και ως εκ τούτου: «κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρούνται ισχύουσες εφόσον η Τουρκία επιμένει  στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο».

Ο Επίτροπος Προεδρίας υποστήριξε ότι κάθε νέα διαπραγματευτική προσπάθεια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική έτσι ώστε να μην επαναληφθούν λάθη που δεν επιτρέπουν την ευόδωση των προσπαθειών και κάλεσε την τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις θέσεις αρχών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο Γκουτέρες. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τη βελτίωση του κλίματος μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Τέλος, ο κ Φωτίου κάνοντας εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότιο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει στο κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας και υπογράμμισε ότι ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Υποστήριξε, επίσης, ότι η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand