Κυπριακό: Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών στο Τρίτο

ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δησύ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να κρατηθεί από το Κραν Μοντάνα είναι ότι, για πρώτη φορά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε ένα σωστό πλαίσιο και έκανε τις σωστές τοποθετήσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Αν και υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες μένει ανοικτό το παράθυρο,  σημείωσε ο κύριος Νεοφύτου ενώ αναρρωτήθηκε γιατί δεν επικεντρώνονται όλοι, με στοχοπροσήλωση, στα επόμενα βήματα.
Ο Πρόεδρος του Δησύ ανέφερε ότι πρέπει να τερματιστεί από όλους η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης ένθεν και ένθεν και να εφαρμοστούν και από τις δύο πλευρές μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τόνισε δε ότι το κλίμα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ενισχυθεί μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά απαιτείται και η έμπρακτη συμβολή της τουρκικής πλευράς.

ΕΔΕΚ 

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο πρόεδρος της Εδέκ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί στα κόμματα η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό και τα όποια άλλα έγγραφα ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη και ξεκαθαρή εικόνα.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει πώς θα γίνει αξιοποίηση των θετικών στοιχείων και πώς θα αντιμετωπιστούν τα αρνητικά.
Κάκισε παράλληλα τον διεθνή παράγοντα γιατί, όπως είπε, όταν η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, πράγμα που δεν πράττει όταν η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε παρόμοια θέση.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα καταγράφει τις δικές του παρατηρήσεις επί της έκθεσης Γκουτέρες, φανερώνει ότι ο ίδιος ενδεχομένως σημειώνει αρνητικές αναφορές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι τα μόνα κεκτημένα που μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεσή Γκουτέρες, είναι οι γραπτές προτάσεις Αναστασιάδη με τις οποίες ικανοποίησε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις.
Σημείωσε, επίσης, ότι κεκτημένο θεωρείται και το πλαίσιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό το πλαίσιο ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά μόνο στο θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν το κυπριακό, όπως είναι το κουρδικό ζήτημα και το δημοψήφισμα στην Καταλωνία.
Θα πρέπει πρόσθεσε, να εξεταστούν και οι επόμενες τουρκικές ενέργειες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο στόχος των κούρδων για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους και ειδικότερα το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη, Παναγιώτης Γιωργαλλής

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Η Hermes και άλλοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων
12:00
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand