Κυπριακό: Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών στο Τρίτο

ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δησύ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να κρατηθεί από το Κραν Μοντάνα είναι ότι, για πρώτη φορά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε ένα σωστό πλαίσιο και έκανε τις σωστές τοποθετήσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Αν και υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες μένει ανοικτό το παράθυρο,  σημείωσε ο κύριος Νεοφύτου ενώ αναρρωτήθηκε γιατί δεν επικεντρώνονται όλοι, με στοχοπροσήλωση, στα επόμενα βήματα.
Ο Πρόεδρος του Δησύ ανέφερε ότι πρέπει να τερματιστεί από όλους η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης ένθεν και ένθεν και να εφαρμοστούν και από τις δύο πλευρές μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τόνισε δε ότι το κλίμα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ενισχυθεί μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά απαιτείται και η έμπρακτη συμβολή της τουρκικής πλευράς.

ΕΔΕΚ 

Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο πρόεδρος της Εδέκ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί στα κόμματα η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό και τα όποια άλλα έγγραφα ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη και ξεκαθαρή εικόνα.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει πώς θα γίνει αξιοποίηση των θετικών στοιχείων και πώς θα αντιμετωπιστούν τα αρνητικά.
Κάκισε παράλληλα τον διεθνή παράγοντα γιατί, όπως είπε, όταν η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, πράγμα που δεν πράττει όταν η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε παρόμοια θέση.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα καταγράφει τις δικές του παρατηρήσεις επί της έκθεσης Γκουτέρες, φανερώνει ότι ο ίδιος ενδεχομένως σημειώνει αρνητικές αναφορές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι τα μόνα κεκτημένα που μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεσή Γκουτέρες, είναι οι γραπτές προτάσεις Αναστασιάδη με τις οποίες ικανοποίησε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις.
Σημείωσε, επίσης, ότι κεκτημένο θεωρείται και το πλαίσιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό το πλαίσιο ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά μόνο στο θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν το κυπριακό, όπως είναι το κουρδικό ζήτημα και το δημοψήφισμα στην Καταλωνία.
Θα πρέπει πρόσθεσε, να εξεταστούν και οι επόμενες τουρκικές ενέργειες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο στόχος των κούρδων για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους και ειδικότερα το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη, Παναγιώτης Γιωργαλλής

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand