Χιλιάδες επισκέπτες στη 'Βραδιά του Ερευνητή'

Χιλιάδες επισκέπτες έδωσαν και φέτος το παρών τους στην εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή», που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).



Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΙΠΕ, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αφού είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη σημαντικότερη διαδραστική έκθεση πειραμάτων και να γίνουν για λίγο ερευνητές, στη μεγάλη γιορτή της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας.
 
Η φετινή «Βραδιά του Ερευνητή», υπό το γενικό τίτλο «Join the Research Cult», τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος τονίζοντας πως η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη» δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που θα εντάσσει την έρευνα και την καινοτομία κάτω από τη στέγη του «ούτως ώστε να μπορέσουμε με πρόγραμμα και σχεδιασμό να ολοκληρώσουμε το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας», συμπλήρωσε.
 
Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη σημασία των Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία «RESTART 2016 – 2020»  και «Ορίζοντας 2020» υπογραμμίζοντας πως «το ποσό που έχουν εξασφαλίσει οι κυπριακοί φορείς πλησιάζει τα 100 εκ. ευρώ», κατατάσσοντας την Κύπρο στην πρώτη θέση της κατά κεφαλήν απορρόφησης. Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη το ΙΠΕ για την συνεισφορά του προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των δωρεάν υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από  το Ίδρυμα.
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε στον χαιρετισμό του, πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός να φέρει πιο κοντά άτομα κάθε ηλικίας με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία και αφετέρου να αναδείξει το έργο που υλοποιείται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις.  
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησαν περισσότερα από 60 περίπτερα και έλαβαν χώρα 70 συνολικά δραστηριότητες. Ερευνητές πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και καινοτόμων επιχειρήσεων, άφησαν για λίγο τους χώρους εργασίας τους και τέθηκαν στη διάθεση του κοινού που, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, συμμετείχε σε πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις, διαγωνισμούς καθώς και θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πληθώρα διαδραστικών εργαστηρίων στα θέματα της αρχαιολογίας, της ρομποτικής, να εξερευνήσουν τους μυστήριους κόσμους της θάλασσας και του σύμπαντος, να παρατηρήσουν τα άστρα μέσα από τηλεσκόπια και να ζήσουν τη μαγεία της εικονικής πραγματικότητας.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκε στον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, το «Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα» του ΙΠΕ, για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του επιτεύγματα.
 
Στη φετινή «Βραδιά του Ερευνητή» σημαντική θέση είχαν η έρευνα και η τεχνολογία σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.
 
Η εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.