Χιλιάδες επισκέπτες στη 'Βραδιά του Ερευνητή'

Χιλιάδες επισκέπτες έδωσαν και φέτος το παρών τους στην εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή», που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΙΠΕ, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αφού είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη σημαντικότερη διαδραστική έκθεση πειραμάτων και να γίνουν για λίγο ερευνητές, στη μεγάλη γιορτή της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας.
 
Η φετινή «Βραδιά του Ερευνητή», υπό το γενικό τίτλο «Join the Research Cult», τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος τονίζοντας πως η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη» δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που θα εντάσσει την έρευνα και την καινοτομία κάτω από τη στέγη του «ούτως ώστε να μπορέσουμε με πρόγραμμα και σχεδιασμό να ολοκληρώσουμε το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας», συμπλήρωσε.
 
Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη σημασία των Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία «RESTART 2016 – 2020»  και «Ορίζοντας 2020» υπογραμμίζοντας πως «το ποσό που έχουν εξασφαλίσει οι κυπριακοί φορείς πλησιάζει τα 100 εκ. ευρώ», κατατάσσοντας την Κύπρο στην πρώτη θέση της κατά κεφαλήν απορρόφησης. Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη το ΙΠΕ για την συνεισφορά του προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των δωρεάν υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από  το Ίδρυμα.
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε στον χαιρετισμό του, πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός να φέρει πιο κοντά άτομα κάθε ηλικίας με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία και αφετέρου να αναδείξει το έργο που υλοποιείται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις.  
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησαν περισσότερα από 60 περίπτερα και έλαβαν χώρα 70 συνολικά δραστηριότητες. Ερευνητές πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και καινοτόμων επιχειρήσεων, άφησαν για λίγο τους χώρους εργασίας τους και τέθηκαν στη διάθεση του κοινού που, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, συμμετείχε σε πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις, διαγωνισμούς καθώς και θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πληθώρα διαδραστικών εργαστηρίων στα θέματα της αρχαιολογίας, της ρομποτικής, να εξερευνήσουν τους μυστήριους κόσμους της θάλασσας και του σύμπαντος, να παρατηρήσουν τα άστρα μέσα από τηλεσκόπια και να ζήσουν τη μαγεία της εικονικής πραγματικότητας.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκε στον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, το «Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα» του ΙΠΕ, για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του επιτεύγματα.
 
Στη φετινή «Βραδιά του Ερευνητή» σημαντική θέση είχαν η έρευνα και η τεχνολογία σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.
 
Η εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand