Ευρωβουλευτές: Σημαντική η σχέση ΕΕ-Αιγύπτου

Τη σημασία της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων επεσήμαναν σήμερα οι Ευρωβουλευτές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι κριτικές φωνές για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κάιρο.


 
Οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων, στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Κλιματική αλλαγή και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, τοποθετήθηκαν απόψε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επί των προτεραιοτήτων της περιόδου 2017-2020, που ενέκρινε το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.
 
Πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο Σύνδεσης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία επτά χρόνια, κατά τον περασμένο Ιούλιο, στις Βρυξέλλες.
 
Οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν τη συνεισφορά της Αιγύπτου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, στην προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων, αλλά και στην Αραβοϊσραηλινή διένεξη.
 
Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τη μεταχείριση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και ευάλωτων ομάδων, όπως τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στη διερεύνηση γνωστών υποθέσεων, όπως η δολοφονία του Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή και ερευνητή Τζούλιο Ρετζένι.
 
Μιλώντας εκ μέρους της Αντιπροέδρου της Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερικάς Μογκερίνι, ο κ. Κανιέτε αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της εταιρικής σχέσης, λέγοντας ότι αειφόρος ασφάλεια, αειφόρος ανάπτυξη, ανθρώπινα δικαιώματα και οικονομική ανάπτυξη είναι όλα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
 
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο δωρητή βοήθειας προς την Αίγυπτο, έχοντας συνεισφέρει συνολικά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Αίγυπτος είναι αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ στα θέματα μετανάστευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι «η σταθερότητα και η ανάπτυξη επιτυγχάνονται μονό όταν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο».
 
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν, κατά τον Επίτροπο Κανιέτε «αναπόσπαστο μέρος των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης», ο οποίος εξέφρασε με τη σειρά του ανησυχία για τους περιορισμούς που τίθενται σε κοινωνικά δίκτυα αλλά και για τη δίωξη κατά ΜΚΟ για τη δημόσια τοποθέτησή τους υπέρ της ΕΕ.
 
Κάλεσε παράλληλα το Κάιρο να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ενώ παρατήρησε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός συλλήψεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ. «Όλα αυτά δεν συνάδουν με τις συνταγματικές εγγυήσεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αυτής» είπε.
 
Χαρακτήρισε τέλος σημαντική την εταιρική σχέση με την Αίγυπτο, αν και όπως είπε, υπάρχουν διαφωνίες για το πως θα καλλιεργηθεί. Θα προσπαθήσουμε να σημειώσουμε πρόοδο στους τέσσερις πυλώνες της συνεργασίας μας, για να έχουμε σταθερότητα και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, κατέληξε.
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι η ομάδα του συμφωνεί με το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες.
 
Η σχέση αυτή, συνέχισε, πρέπει να είναι επωφελής για τον ίδιο τον αιγυπτιακό λαό και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά πρέπει και να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των νέων για δημοκρατία και ελευθερία.
 
Χρειάζεται έλεγχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταπολεμηθεί στη χώρα κάθε βάναυση συμπεριφορά απέναντι στις ευάλωτες ομάδες, κατέληξε ο κ. Χατζηγεωργίου.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Κώστας Μαυρίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης Σίσι αποτελεί θεμέλιο για τα κοινά μας συμφέροντα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, οι φιλοδοξίες της εταιρικής σχέσης πρέπει να εξυπηρετούν τους λαούς και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Χρειάζεται, είπε, να υπάρχει ανάπτυξη, κοινωνικά δικαιώματα και αξιοπρεπής διαβίωση, οικονομική ανάπτυξη και τεχνική βοήθεια και ταυτόχρονα απαιτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. «Αυτά πάνε χέρι-χέρι με ισορροπημένο τρόπο» πρόσθεσε.
 
Συμπλήρωσε ότι υπάρχει πρόοδος από το Κάιρο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε τέλος δύο υφιστάμενες προκλήσεις, την τρομοκρατία και την ενεργειακή ασφάλεια.
 
Σε παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τριμερή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας με την Αίγυπτο, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στην προώθηση της κοινής ενεργειακής πολιτικής.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand