Εκδήλωση στην Αθήνα για την Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η εκδήλωση «Προστασία της πολιτιστικής θρησκευτικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο», που διοργάνωσε η Ανανεωτική – Αγωνιστική Κίνηση Κυπρίων Αθήνας, στο πλαίσιο των εορτασμών την Κυπριακής Ανεξαρτησίας.



Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, τόνισε τη σημασία της διάσωσης των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας μνημείων, εξήρε το έργο της Τεχνικής  Επιτροπής Πολιτιστικής  Κληρονομιάς και υπογράμμισε την καταστροφικότητα της τουρκικής κατοχής για τη συντριπτική πλειοψηφία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των κατεχόμενων περιοχών.

Ο Πρόεδρος  της Ανανεωτική-Αγωνιστικής Λοϊζος  Λοϊζος αναφέρθηκε στην ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν  αταλάντευτα οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς  και  ευρωπαϊκού  δικαίου  και  των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αξία του πολιτιστικού και πολυπολιτισμικού μας  πλούτου και την ανάγκη να διασωθεί, για να μην σβήσουν  τα  χνάρια  της διαχρονικής παρουσίας των Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, μετέφερε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κκ. Χρυσοστόμου Β' και στη συνέχεια παρουσίασε τους ναούς και τα θρησκευτικά μνημεία της Μεσαορίας. Αναφέρθηκε στην κάκιστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ναών και των κοιμητηρίων της περιοχής αλλά και στις άοκνες προσπάθειες τόσο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσο και της Εκκλησίας για να βελτιωθεί η εικόνα των θρησκευτικών μνημείων όπου αυτό είναι εφικτό.

Τέλος, εκ μέρους του Τάκη Χατζηδημητρίου, Ε/κ προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η αρχιτέκτονας Ανδρούλα Σωφρονίου αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες  για την προστασία των μνημείων του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

«Ο πολιτισμός χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση με ευρύτητα αντίληψης, δεν χωρεί παζαρέματα δούναι και λαβείν, δεν είναι κομμάτια σκορπισμένα δεξιά κι αριστερά, άσχετα και ασύνδετα μεταξύ τους. Ο πολιτισμός δε δέχεται όρους και προϋποθέσεις. Δεν είναι θέμα συμβιβασμού. Δεν ανταλλάσσονται τα μνημεία το ένα με το άλλο. Ο πολιτισμός είναι πνεύμα, είναι όραμα, είναι αγάπη για τον τόπο, είναι υπέρβαση. Κι αυτό στην Τεχνική Επιτροπή το εφαρμόσαμε στην πράξη. Για την Επιτροπή δεν υπάρχει βορράς και νότος, δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή, εργαζόμαστε με ζήλο και αφοσίωση σε ολόκληρο το νησί, παντού όπου τα μνημεία μας καλούν για συντήρηση ή για σωτήρια παρέμβαση. Παντού όπου οι μνήμες απαιτούν συνέχεια και σεβασμό, είτε πρόκειται για βρύσες, λουτρά και τείχη, είτε για εκκλησίες, τζαμιά και νεκροταφεία», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Χατζηδημητρίου
 
Στην εκδήλωση, που έγινε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, παρευρέθηκαν ο  πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης , ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ,  εκπρόσωπος της περιφερειάρχου Αττικής, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Απόστολος Νικολαϊδης, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου
  
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΜΜ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.