Η απόδοση του λιμανιού Λεμεσού, σε ευρωπαϊκά πλέον επίπεδα

Η απόδοση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και του τερματικού πολλαπλών χρήσεων του λιμανιού της Λεμεσού δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλα μοντέρνα ευρωπαϊκά λιμάνια, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, στη Λεμεσό.


 
Στην ομιλία του, ο κ. Δημητριάδης είπε πως, επτά μήνες μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού και την ανάθεση των εργασιών στους στρατηγικούς επενδυτές, η απόδοση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων "έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία" με το μέσο όρο εξυπηρέτησης εμπορευματοκιβωτίων της ενδοχώρας να έχει φτάσει τα 15 λεπτά, σε σύγκριση με πέραν της μιας ώρας υπό το προηγούμενο καθεστώς. Επίσης, συνέχισε, η μέση παραμονή πλοίου στο λιμάνι είναι λιγότερο από 24 ώρες σε σύγκριση με πέραν των δυο ημερών από όταν λειτουργούσε το λιμάνι υπό την ΑΛΚ και "αυτό έχει σημαντικότατες εξοικονομήσεις για τους χρήστες του λιμανιού, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ".
 
"Τολμώ να πω ότι σήμερα η απόδοση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Λεμεσού δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλα μοντέρνα ευρωπαϊκά λιμάνια και το ίδιο ισχύει και για το τερματικό πολλαπλών χρήσεων, αφού η εξυπηρέτηση βελτιώνεται συνεχώς ενώ σε ότι αφορά τις θαλάσσιες υπηρεσίες, η εξυπηρέτηση έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με το μέσο όρο ρυμούλκησης πλοίων να έχει μειωθεί επίσης σημαντικά", συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στις διαδικασίες για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως "αν και με πιο αργό ρυθμό από ότι υπολογίζαμε, σίγουρα ο στόχος παραμένει για να τελειώσει η διαδικασία εντός του πρώτου τριμήνου του 2018". Πρόσθεσε δε πως "όσον αφορά τους οργανισμούς που έχουν παραμείνει στο διαγωνισμό, επισημαίνω ότι το μέγεθος τους, οι εμπειρίες τους και οι δυνατότητες τους, μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει θα υλοποιηθούν στο έπακρο".
 
Σημαντικό έργο θεωρείται επίσης, όπως σημείωσε, το λιμάνι στο Βασιλικό, "ένα έργο το οποίο εκκρεμεί για δεκαετίες και για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα "θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης γης, ενώ προχωρούμε σε προκήρυξη των κατασκευαστικών σχεδίων και επίβλεψης του έργου  εντός ημερών".
 
"Το έργο έχει στόχο τη δημιουργία χώρου ελλιμενισμού πλωτής μονάδας φυσικού αερίου και τη διακίνηση ξηρών χύδην φορτίων", ανέφερε και πρόσθεσε ότι  θα επιχειρηθεί η εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο,  με την πρόταση να υποβάλλεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Σημείωσε δε πως η εκτιμώμενη αξία των κατασκευαστικών έργων πλησιάζει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ακόμη ότι το σύστημα των λιμενεργατών το οποίο εφαρμόστηκε επί αγγλοκρατίας χρήζει μεγάλης αλλαγής, "μιας αλλαγής που πέραν των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, τόσο για τους εργαζόμενους αλλά ιδιαίτερα για τη λιμενική βιομηχανία και να μας βοηθήσει να φέρουμε νέες εργασίες στον τόπο μας".
 
Υπογράμμισε δε πως οι όποιες αλλαγές θα γίνουν πάντα με διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για τη συνεργασία και τους κάλεσε "να συμβάλουν με σύνεση στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας".
 
Στην τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, ο Ρηγίνος Τσάνος έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον κλάδο και ιδιαίτερα σε σχέση με τα τέλη που επιβάλλονται από πλευράς των νέων διαχειριστών του λιμανιού της Λεμεσού.
 
Υποδεικνύοντας πως "με τη βοήθεια και παρέμβαση του Υπουργείου ορισμένες ταρίφες έχουν ρυθμιστεί, όχι στο βαθμό που να αφήνει τα μέλη και τον εμπορικό κόσμο ικανοποιημένα, ενώ κάποιες άλλες εξακολουθούν να συζητούνται με τα εμπλεκόμενα μέρη", ο κ.Τσάνος είπε πως ο Σύνδεσμος διατηρεί τις επιφυλάξεις του σε σχέση με τις υπηρεσίες του Ρυθμιστή που ορίστηκε για τις ταρίφες, καθώς οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές.
 
Βασικός μας στόχος, συνέχισε, είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνδιαλλαγής με τους διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού, στα πλαίσια αλληλοσεβασμού και κατανόησης, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικά επίπεδα εξυπηρέτησης του Κυπριακού και διαμετακομιστικού φορτίου καθώς και της επιβατικής κίνησης, στη βάση ομοιόμορφων κριτηρίων και ταρίφων, στα πλαίσια της πλήρους διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης.
 
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως με την παρέμβαση του Υπουργείου οι διαφορές θα σμικρυνθούν και τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και επαρκώς, "ώστε το λιμάνι Λεμεσού να λειτουργήσει πάνω σε πιο σταθερές και ασφαλείς βάσεις".
 
Ευχαριστίες προς τα μέλη του Συνδέσμου για την εμπιστοσύνη τους έστειλε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χριστοδούλου, δηλώνοντας "πλήρως ενήμερος για τη σημερινή λιμενική και ναυτιλιακή κατάσταση του τόπου μας καθώς και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος και το επάγγελμα μας ως ναυτικοί πράκτορες".
 
"Με τη σκληρή όμως εργασία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την πλήρη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θέλω να πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά, βελτιώνοντας το λιμενικό μας προϊόν στον αναγκαίο βαθμό και καθιστώντας τα κυπριακά λιμάνια πιο ανταγωνιστικά", συμπλήρωσε.
 
Τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ και οι ΓΓ ΣΕΚ και ΠΕΟ.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Εξήντα χιλιάδες εμβολιασμένοι Σαουδάραβες θα κάνουν φέτος το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα
16:30
Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν κάλεσαν τον Τζόνσον να σεβαστεί και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία
16:06
Βρετανία: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η σύνοδος κορυφής των G7
15:49
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Απείλησε κατοικίες
15:31
Τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου αναμένεται η Λουτ, προετοιμασία Λευκωσίας ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
14:55
ΗΠΑ: Επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, λίγο πριν τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν
14:38
Το Μεξικό εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί από κορονοϊό
14:21
Καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον 49χρονου για υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης
13:57
Η ΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό Τζόνσον να κρατήσει τον λόγο του για το Brexit
13:35
Τουλάχιστον 13 τραυματίες από πυρά στο Όστιν του Τέξας
12:46
Οικονομία, εξωτερική πολιτική και υγεία στη δεύτερη μέρα της συνόδου του G7
12:37
Χωρίς ρεύμα περιοχές Λακατάμειας, Αρχάγγελου, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
11:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand