Αίρονται τα απεργιακά μέτρα, συμφωνία με ΥΠΟΙΚ

Αίρονται τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, για την ερχόμενη Πέμπτη, μετά από Συμπληρωματική Συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το απόγευμα οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.Ο Υπουργός και οι συντεχνίες συμφώνησαν σε συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Μάη του 2018, με αντικείμενο διαπραγμάτευσης τον καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή/και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθούν εντός του 2018.

Η κατάληξη θα αποκλείει το ελάχιστο όριο 0% και θα βρίσκεται κάτω από το ανώτατο διαπιστωμένο όριο του 2% για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων ή και μείωση της αποκοπής μισθών.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία είναι συμπληρωματική προς τη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιανουάριο, οι αποκοπές θα καταργηθούν σταδιακά με σκοπό την αποκατάσταση των μισθών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των συντεχνιών, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως ανέφερε, μέσα από το διάλογο κατέληξαν σε συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «ικανοποιητική, λογική για όλες τις πλευρές».

«Είναι καλά γνωστή η θέση μας πως παραμονές εκλογών δεν μπορούν να αποφασίζονται τέτοια ζητήματα, όπως για παράδειγμα για το μισθολόγιο, είναι επίσης δεδομένη η θέση πως οι μεταβολές στο μισθολόγιο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες και την πορεία της οικονομίας», σημείωσε.

 «Έχουμε συμφωνήσει πως μέσα από το διάλογο που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το αργότερο το Μάιο του 2018 θα καθοριστεί το ύψος, το ποσοστό, είτε κάποιας γενικής αύξησης είτε μείωσης στην αποκοπή που εφαρμόζεται από το 2012» είπε.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ο διάλογος αυτός δεν θα αφορά μόνο τους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και τη δημόσια υπηρεσία και τις οργανώσεις που την εκπροσωπούν.

Καταλήγοντας, διατύπωσε τη θέση πως μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας, εμπιστοσύνης, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχίσουν να δημιουργούνται περιθώρια τα οποία με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς επιστροφή στα παλιά, όπως υπέδειξε, θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε προς όφελος του συνόλου των πολιτών.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι με τη Συμφωνία ξεκαθαρίζεται ότι οι αποκοπές των μισθών θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά μέσα από ένα δομημένο διάλογο και ότι το διαθέσιμο ποσοστό της τάξης του 2% που προκύπτει μέσα από το Μηχανισμό που έχει συσταθεί θα τύχει διαπραγμάτευσης με ορίζοντα κατάληξης το Μάιο του 2018, έτσι ώστε να καθοριστεί το ύψος της επιπρόσθετης παροχής προς τους εργαζόμενους.

Η σημερινή διευθέτηση, σημείωσε, διατηρεί ζωντανή τη Συμφωνία Πλαίσιο στη βάση των παραμέτρων που τη διέπουν, αλλά και την εργατική ειρήνη με άρση των κινητοποιήσεων που είχαν αποφασίσει οι συντεχνίες, ενώ παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι μέσα από τη διαδικασία του κοινωνικού διάλογου μπορούν να βρεθούν λύσεις για τους εργαζόμενους.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από τη σημερινή κατάληξη της συζήτησης τα συμβαλλόμενα μέρη έχουμε τη δυνατότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα να θέσουμε τις βάσεις έτσι ώστε ο διάλογος να καταλήξει με θετική διάσταση προς τους εργαζόμενους και προς την εργοδοτική πλευρά, έτσι ώστε να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη και να πάνε τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις» είπε.

Η σημερινή κατάληξη, ανέφερε ο ΓΓ της ΣΕΚ, πέρα από τα θετικά στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μέσα από τη λογική της εφαρμογής και του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων και των συμφωνιών που βρίσκονται σε ισχύ.

Από πλευράς του ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, μίλησε για μια «δίκαιη και λογική» Συμφωνία, «την οποία θα σεβαστούμε και μεις και είμαι βέβαιος ότι θα τη σεβαστεί και η πλευρά του εργοδότη, δηλαδή το δημόσιο».

«Ενώ προηγούμενα συζητούσαμε αν θα πάρουμε κάτι με τη μορφή της αύξησης, τώρα ο διάλογος δεν αφορά το αν θα πάρουμε, αφορά πόσα θα πάρουμε και πότε, στο πλαίσιο πάντα της υφιστάμενης Συμφωνίας που περιορίζει αυτή τη διαπραγμάτευση σε ένα ποσοστό από 0-2%» εξήγησε.  

Δήλωσε ότι τα μέτρα δεν ήταν αυτοσκοπός και πρόσθεσε πως είναι ευτύχημα πως μέσα από την οδό του διαλόγου κατέληξαν με τον Υπουργό σε συμφωνία, μέσα από συναίνεση, έτσι ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αμοιβαίο όφελος για την οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, ότι μετά από την κρίση, της οποίας το λογαριασμό έχουν κατά κύριο λόγο πληρώσει οι εργαζόμενοι, και τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, η διαδικασία της επαναφοράς δικαιωμάτων και ωφελημάτων για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι ασφαλώς και ο αγώνας που δίνουμε για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» συμπλήρωσε.

Η Συμπληρωματική Συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι για τα ειδικά θέματα που απασχολούν εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό και στις σχολικές εφορείες θα συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο την επίλυσή τους στον κάθε οργανισμό ή υπηρεσία ξεχωριστά.

Επαναβεβαιώνεται ακόμα η συμφωνία για σύσταση Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011. Οι ρυθμίσεις αυτές θα καλύψουν και άλλους εργαζόμενους, όπως οι αορίστου χρόνου και ο διάλογος θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017.

Τέλος, συμφωνείται ότι νέες ρυθμίσεις για την υπερωριακή αποζημίωση και τα άλλα επιδόματα εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου 2017 και προς τούτο το κράτος θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίησή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:56

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Όρατό το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπερνούν τους 100
07:41
Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων
07:25
Η Αστυνομία κατήγγειλε 27 πολίτες για παραβίαση των μέτρων κατά Covid-19 το τελευταίο 24ωρο
07:15
Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον υπέρ μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας»
06:40
Πάνω από 100 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας
06:17
13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand