Νέα συνεδρία του Εθνικού μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ, που αναμένεται να γίνει στις 8 Οκτωβρίου, θα συγκληθεί εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα συνήλθε σε μια σύντομη συνεδρία, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα δόθηκαν έγγραφα που ζητήθηκαν από πλευράς κομμάτων, ζητήθηκαν και κάποια άλλα που θα αποσταλούν, θα μελετηθούν από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναμένοντας και την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ που εκτιμάται να γίνει στις 8 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Δηλώσεις μετά τη συνεδρία έκαναν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΔΗΣΥ

Ουδεμίας διαφοροποίησης επιδέχεται η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, είναι η τελική και δεν πρόκειται για προσχέδιο στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, τόνισε ο πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι είναι θέση όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρία, περιλαμβανομένου του προέδρου της Δημοκρατίας, ότι περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Και στη μελλοντική συνεδρία, επεσήμανε, οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε συζήτηση για την επόμενη μέρα και όχι για το χθες, όπως συμβαίνει από το 1964. Βεβαίως, ανέφερε ο κύριος Νεοφύτου, και πρέπει να αξιολογούμε με πολλή σωφροσύνη και σύνεση το χθες, αλλά έχουμε πολύ περισσότερη ευθύνη να προδιαγράφουμε με τις σοφότερες κινήσεις το αύριο.
Ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι ο Δησύ θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης και επί γεγονότων, αποδίδοντας στην προεκλογική εκστρατεία τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΑΚΕΛ

Την ανησυχία του ΑΚΕΛ για κάποια στοιχεία που περιλαμβάνονται στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού, υποδεικνύοντας πως δεν καταγράφεται η όποια ευθύνη της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στα μέλη του Σώματος κάποια έγγραφα.
Επισήμανε πως το ΑΚΕΛ θα τα μελετήσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από τον Πρόεδρο να δώσει και άλλα έγγραφα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύθηκε να αποστείλει επιστολές σε αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας στις οποίες θα περιλαμβάνεται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.
Αναφερόμενος στο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι θα ίσχυε εάν καταργείτο η Συνθήκη Εγγυήσεως.
Εξέφρασε επίσης λύση, επειδή όπως ανέφερε, με βάση τη γνώση που έχει το ΑΚΕΛ, δεν αναμένεται κάποια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

ΔΗΚΟ

Αποτυχία για την ελληνοκυπριακή πλευρά, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δήκο Μάρκος Κυπριανού, το αποτέλεσμα του Κραν Μοντάνα.
Δόθηκαν, είπε, προτάσεις πολύ αρνητικές για τη δική μας πλευρά και όσον κι αν μας λένε ότι δεν ισχύουν, καθίσταται επικίνδυνο να υιοθετηθούν ως θέσεις της πλευράς μας και να μας ζητηθεί να τις επανακαταθέσουμε.
Για την έκθεση του γενικού γραμματέα, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι είναι εμφανής η απουσία επίρριψης ευθυνών στην Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντάνα.
Σε ένα γενικότερο σχόλιο για το Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι θα ήταν πιο χρήσιμες αυτές οι συνεδρίες εάν συγκαλούνταν πριν από κρίσιμες συναντήσεις ή εξελίξεις. Τώρα, τόνισε, περιοριζόμαστε σε μια ενημέρωση κατόπιν εορτής.

ΕΔΕΚ

Πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία που αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως διακοινοτικό πρόβλημα και να χαραχθεί στρατηγική που να το τοποθετεί στην ορθή του βάση ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης από πλευράς Τουρκίας, τόνισε ο πρόεδρος της Εδέκ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Για την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες τηρεί ίσες αποστάσεις και είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να επιρριφθεί οποιαδήποτε ευθύνη στην Τουρκία. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιρριφθούν ευθύνες στις δύο πλευρές.
Το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα, ανέφερε, το γνωρίζουμε, το θέμα είναι αν θα προχωρήσουμε σε μια νέα τακτική.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εισήγηση να μην αναλωθεί η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σε άσκηση κριτικής στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τυχόν λάθη, παραλείψεις και υποχωρήσεις, κατέθεσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Να είναι, πρόσθεσε, συνεδρία η οποία να επικεντρωθεί στην ανασκόπηση διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων που αναπόφευκτα επηρεάζουν και το Κυπριακό. Και να εστιάσουμε, ανέφερε ο κύριος Λιλλήκας, στην αναζήτηση του ενδεχόμενου πλάνου Βήτα της Τουρκίας, για να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της.
Μόνο έτσι, τόνισε, θα έχει ουσία η επόμενη συνεδρία, για να είμαστε και παραγωγικοί.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης  Πόλυς Παλλήκαρος δήλωσε ότι κατά την σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δόθηκαν στα κόμματα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ρόλος του Σώματος δεν πρέπει να περιορίζεται απλά σε ενημέρωση.
Το Εθνικό Συμβούλιο, είπε, πρέπει να εκφράζει απόψεις αλλά και προβληματισμούς ως προς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα.
Τόνισε ότι η Αλληλεγγύη αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει το τρίπτυχο συγκλίσεων για να το μελετήσει.
Θα μελετήσουμε, πρόσθεσε, και την έκθεση του Γενικού Γραμματέα και θα επανέλθουμε σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να εκφράσουμε την άποψη μας για το πώς πρέπει να κινηθούμε.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ξεκαθαρίσει γραπτώς στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι υποχωρήσεις του δεν ισχύουν και ότι η επόμενη συζήτηση στο Κυπριακό πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
Τόνισε ότι το Κίνημα θα μελετήσει τα έγγραφα που έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ακολούθως θα επανέλθει για να τοποθετηθεί.
Το σημαντικό, είπε, είναι να επικεντρωθούμε στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με τα εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό.

ΕΛΑΜ

Για μία ακόμη φορά, το Εθνικό Συμβούλιο αναλώθηκε σε συζήτηση για το τί έγινε στο Κραν Μοντάνα, χωρίς να εξετάζει την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί την επόμενη ημέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.
Επέκρινε την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία ότι ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη χάραξη νέας στρατηγικής, επιλέγει να τηρεί στάση αναμονής και να παρακολουθεί τις εξελίξεις, την ώρα, όπως είπε, που η τουρκική πλευρά και το ψευδοκράτος επιβάλλουν δασμούς στα προϊόντα προς τους εγκλωβισμένους και απαγορεύουν βιβλία. Ο κύριος Γεάδης είπε ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε δύο προτάσεις για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες
16:56
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης
16:37
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, ανέφερε η Α. Δημητρίου
16:12
Ευλογιά των πιθήκων: Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική
15:39
Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
15:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand