Διαφωνεί το Υπουργείο Εργασίας με τις δηλώσεις Δημάρχου Πάφου για το ΕΕΕ

Διαφωνία εξέφρασε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου ότι μεγάλος αριθμός ληπτών ΕΕΕ δεν είναι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Ασσιώτη, η νομοθεσία του ΕΕΕ από την αρχή είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτό το θέμα. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο του Υπουργείου που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία μιας υπηρεσίας επιθεωρήσεων.
 Όπως είπε, «το ενδεχόμενο καταβολής ΕΕΕ σε πρόσωπα που δεν πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας ή και πρόσωπα που δηλώνουν άνεργα ή χωρίς εισοδήματα, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται χωρίς να το δηλώσουν, δηλαδή ασκούν αδήλωτη εργασία, είναι υπαρκτό και πολύ καλά γνωστό στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
 Είναι για αυτόν τον λόγο, είπε, που στη νομοθεσία για το ΕΕΕ περιλαμβάνεται από την αρχή πρόνοια που επιτρέπει στην αρμόδια υπηρεσία να χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους και προσεγγίσεις ώστε να εντοπίζονται τέτοιες περιπτώσεις και να διακόπτεται το ΕΕΕ, ενώ δεν είναι απίθανη και λήψη δικαστικών μέτρων, όπως και η ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών.
 Το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προκάλεσε τη δήλωση του Δημάρχου Πάφου, έχει ως στόχο, επιπρόσθετα προς την κατάρτιση των άνεργων δικαιούχων ΕΕΕ ώστε να βελτιωθεί η απασχολησιμότητά τους και τη διαπίστωση πραγματικών γεγονότων αναφορικά με το κατά πόσο τα πρόσωπα αυτά είναι όντως διαθέσιμα για σκοπούς κατάρτισης, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Ασσιώτης.
Αυτοί οι στόχοι καταγράφονται με πολλή σαφήνεια σε ενημερωτική επιστολή που στάληκε σε όλους τους δικαιούχους ΕΕΕ που προσκλήθηκαν για κατάρτιση στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, σημείωσε.
Εκεί επίσης υπάρχει η πληροφόρηση πως οιοιδήποτε δεν προσέλθουν για κατάρτιση ή προφασιστούν αβάσιμους μη πειστικούς λόγους για τη μη παρουσίασή τους, θα υποστούν τη διακοπή του ΕΕΕ, αλλά και άλλα μέτρα, τόνισε ο κ. Ασσιώτης.
Κατά συνέπεια, είπε ,"η νομοθεσία του ΕΕΕ είναι από την αρχή σε θέση να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα και σε αυτό το θέμα είναι που διαφωνώ με την διαπίστωση του Δημάρχου Πάφου ότι η ΕΕΕ νομοθεσία στην ουσία παράγει ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να ξεγελούν τη νομοθεσία. Δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Είναι πολύ συχνά, όποτε διαπιστώσουμε κατάχρηση που διακόπτεται από διάφορα πρόσωπα, απλά δεν το διατυμπανίζουμε καθημερινά ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό".
Επεσήμανε ότι η ανησυχία για την έκταση της αδήλωτης εργασίας "οδήγησε το Υπουργείο αυτό στην υποβολή νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψηφίστηκε πρόσφατα, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη δίωξη της αδήλωτης εργασίας, με ψηλά πρόστιμα και άλλες ποινές σε εργοδότες και εργαζόμενους".
Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα δεύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου "που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία μιας υπηρεσίας επιθεωρήσεων και μπορεί εύκολα κάποιος να το διαπιστώσει αυτό που θα πω, ανάμεσα στις νομοθεσίες για τις οποίες θα διεκπεραιώνει επιθεωρήσεις η υπηρεσία αυτή, περιλαμβάνεται και η νομοθεσία του ΕΕΕ και ακριβώς, ήδη και σήμερα, προτού καν δημιουργηθεί και ψηφιστεί αυτή η δεύτερη νομοθεσία που σας περιγράφω, οι δικοί μας λειτουργοί, οι άνθρωποι που ασκούν επιθεωρήσεις, εξετάζουν καταγγελίες για αδήλωτη εργασία δικαιούχων ΕΕΕ και σε πάρα πολλές περιπτώσεις διακόπτουμε την παροχή αυτού του επιδόματος".
"Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω, ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το θέμα, εφαρμόζουμε με πάρα πολύ αποτελεσματικότητα την κείμενη νομοθεσία ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της κατάχρησης των δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτήν την νομοθεσία", είπε.
Τέλος, ο κ. Ασσιώτης αναφέρθηκε στη ρήση, «έχουν γνώσιν οι φύλακες» σε σχέση με το αντικείμενο αυτό που είναι καλά γνωστό στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδωσης της παραλλαγής "δέλτα"
10:50
Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα γα δημόσια λογοδοσία και πλήρη διαφάνεια, είπε ο Κωστής Ευσταθίου
10:34
Homo Nesher Ramla: Ο πιθανός πρόγονος των Ευρωπαίων Νεάντερταλ στο Ισραήλ (VID)
10:32
Πυρηνική συμφωνία: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
10:17
Επιστρέφουν στον Λίβανο οι μετανάστες που εντοπίστηκαν την Πέμπτη ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
09:50
Γίνεται συζήτηση για εμβολιασμό κατά της Covid-19 παιδιών άνω των 12 ετών, λέει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
09:47
Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test
09:37
Κ. Τσιούτης: Η Κύπρος βρίσκεται στην αρχή μιας νέας έξαρσης την οποία πρέπει να προλάβουμε
09:35
Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι
09:33
"Σφραγίζει" σήμερα η συμφωνία δανείου 200 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαική Τράπεζα
09:20
Τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν
09:07
Κίνα: 18 νεκροί, οι περισσότεροι ανήλικοι, σε πυρκαγιά σε κέντρο πολεμικών τεχνών
08:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand