Ανοίγουν αρχεία που θα ενισχύσουν την προσπάθεια διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων

Μετά από 43 χρόνια, αρχεία τα οποία ήταν κλειδωμένα και σφραγισμένα θα ανοίξουν, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και στην απόδοση της αλήθειας, ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, οι οποίοι παρακάθισαν, στο Υπουργείο Άμυνας, σε σύσκεψη για θέματα αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου ανέφερε ότι στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Άμυνας είχαν ξεκινήσει μια προσπάθεια στο παρελθόν με στόχο να δουν πώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

«Χαίρομαι γιατί η προσπάθεια αυτή με το ενδιαφέρον το αδιάλειπτο και τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αρχεία που για 43 χρόνια δεν είχαμε την ευκαιρία να το πράξουμε. Την ίδια ώρα θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας γιατί μέσα από την καλλιτεχνική ευαισθησία και το ταλέντο του εν αποστρατεία πτέραρχου, του κ. Νικόλαου Ήμελλο, αλλά και μέσα από την γενναιοδωρία και την αγάπη του Υπουργού και του Υπουργείου γίνεται κατορθωτό να υλοποιηθεί ένα αίτημα πολλών ετών για τη δημιουργία ενός μνημείου αγνοουμένων το οποίο θα τοποθετηθεί στο Τύμβο Μακεδονίτισσας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε, επίσης, ότι σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να μεταστεγαστούν σε ένα νέο, σύγχρονο κτίριο, μαζί με το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς που θα αντανακλά και τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση, τη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο επίπεδο του Υπουργείου, όπως κατά αναλογία και χθες στην παρέλαση αντανακλά τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση που έχει επιτελεστεί στο επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης, στις δικές του δηλώσεις, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνα της Κύπρου, την Εθνική Φρουρά και όλους όσους επί χρόνια ολόκληρα, δίνουν το δικό τους αγώνα για το θέμα των αγνοουμένων, «ένα εθνικό θέμα που αφορά όλους μας», όπως είπε.

«Χαίρομαι που αυτή τη στιγμή έχω τη δυνατότητα να το κάνω από την μεριά μου, σαν Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες διαδηλώσεις στον Ορφέα με τις εν ζωή τότε μανάδες των αγνοουμένων. Πολλές από εκείνες που ήταν στις διαδηλώσεις με τις φωτογραφίες και τις μεγάλες συναυλίες δεν υπάρχουν πια, έφυγαν με αυτό τον καημό και αυτό το παράπονο, και θεωρώ ότι ήταν εθνική μας υποχρέωση, ανεξάρτητα, το τι μπορεί να βγει από το άνοιγμα των αρχείων, να αποδοθεί αλήθεια σε εμάς και στα παιδιά μας και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου είναι να καταλογιστούν», συμπλήρωσε.

Το έθνος, συνέχισε ο κ. Καμμένος, δεν μπορεί ούτε να σιωπά, ούτε να αποκρύπτει.

«Και βεβαίως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δεν μπορεί να έχει κρυφά αρχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κύπρου. Κάναμε μια πολύ προσεκτική δουλειά και συνεργασία με τους αξιωματικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εντοπίστηκαν αρκετά από τα ημερολόγια, ιδίως των μονάδων, που αποτελούν αν θέλετε και στοιχεία που μέχρι τώρα λόγω του απορρήτου δεν είχαν απελευθερωθεί και με τη συμφωνία που είχαμε με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αποστολάκη και τους αρχηγούς, έχω υπογράψει την διαταγή να απελευθερωθούν όλα αυτά τα στοιχεία που ζητήθηκαν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και μακάρι να βοηθήσουν στο να μπορέσουμε να διαλευκάνουμε κάποιες από τις υποθέσεις".

Αυτό δεν σημαίνει, σημείωσε, ότι σταματάμε εδώ. "Συνεχίζει η Επιτροπή την διερεύνηση των στοιχείων, που πολλά από αυτά ήταν κλειδωμένα και σφραγισμένα επί 43 ολόκληρα χρόνια, τώρα πρωτάνοιξαν, πολλά από αυτά τα βλέπουμε και εμείς τώρα, θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και στην απόδοση της αλήθειας», δήλωσε.

Γι’ αυτό, είπε ο κ. Καμμένος, «είπα χθες στο μήνυμα μετά την παρέλαση ότι η Κύπρος είναι κοντά και η Ελλάδα είναι κοντά και παρούσα και το μήνυμα που στείλανε και οι πιλότοι μας μπαίνοντας στο FIR ήτανε οφειλόμενο από την μεριά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ποτέ δεν θεώρησαν την Κύπρο μακράν και  αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αποκαταστήσουμε έστω και μετά από χρόνια».

«Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δώσατε σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τα χρήματα του ελληνικού λαού, να μπορέσουμε να συμβάλουμε αυτό το ελάχιστο της μεταφοράς του υλικού που έχει ζητηθεί για να προχωρήσουμε στο μνημείο, που ελπίζω να βρίσκεται σύντομα στο χώρο της αποδόσεως των τιμών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, σε δήλωση του είπε ότι σαν συγγενείς αγνοουμένων και σαν Οργάνωση εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους.

«Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας στο θέμα, αλλά, κυρίως, γνωρίζουμε και το τι κάνετε. Πράγματι μας συγκινούν οι πρωτοβουλίες που έχετε κάνει και οι οδηγίες που έχετε δώσει, έτσι που να υπάρξει ουσιαστική προώθηση του θέματος των αγνοουμένων μας», κατέληξε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Επιχείρηση διάσωσης διενεργήθηκε το απόγευμα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές, στην Αγία Νάπα
19:41
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα ενόψει της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ
19:36
Επίδειξη δύναμης και κλάσης απ’ τον Τσιτσιπά
19:34
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand