Ο Γιούνκερ ζήτησε από Στυλιανίδη να αναζητήσει τρόπο ενίσχυσης πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε από τον Επίτροπο αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, "τον Χρήστο από την Κύπρο", όπως χαρακτηριστικά είπε,  να αναζητήσει τρόπο ενίσχυσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, δήλωσε από το βήμα της ενημέρωσης μετά το πέρας του πρώτου σκέλους των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε λόγο για ενισχυμένη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ιβηρική που πλήττεται από πυρκαγιές, αλλά και τις χώρες τις βαλτικής που πλήττονται από πλημμύρες , σύντομα, μετά από κατάθεση προτάσεων για έναν "νέο ενισχυμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ". "Διαπιστώσαμε ότι όπως είμαστε τώρα δεν αντιδρούμε αρκετά - φωτιά άρχισε την Κυριακή και είχαμε ένα αεροπλάνο από την Ιταλία την Τετάρτη, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν".
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά το πέρας του πρώτου μέρους των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ. Είχαν προηγηθεί επαφές του Προέδρου της Κομισιόν με τους πρωθυπουργούς των εμπλεκόμενων χωρών.
Στην ενημέρωση προς τον Τύπο που ακολούθησε, σχέση με το μεταναστευτικό και την κεντρική μεταναστευτική διαδρομή (από την Αφρική προς την Ιταλία) οι ηγέτες συμφώνησαν να προσφέρουν στο πρωθυπουργό Τζεντιλόνι "ισχυρότερη στήριξη", για το έργο τη συνεργασία της χώρας του με τις λιβυκές αρχές. "Έχουμε μια πραγματική δυνατότητα να κλείσουμε την κεντρική μεταναστευτική διαδρομή", ανακοίνωσε ο Ντ.Τουσκ και επεσήμανε ότι τα Κράτη Μέλη θα παράσχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Αφρική και αναμένει αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα της αναμόρφωσης της συνθήκης του Δουβλίνου, με δυνατότητα να λάβουν αποφάσεις στο πρώτο μισό του 2018, είπε ο Ντ.Τουσκ.
Σε σχέση με το πρόγραμμα εργασιών για το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος Τουσκ τόνισε ότι "όσο είμαι παρόν θα είμαι ο φρουρός της ενότητας της ΕΕ, όχι μόνο γιατί είναι ο ρόλος μου, αλλά και γιατί το πιστεύω πραγματικά".
Tέλος σε σχέση με το με το θέμα της Καταλωνίας, ήταν τελείως ξεκάθαρος ότι δεν χωράει καμία πιθανότητα κοινοτικής παρέμβασης στο εσωτερικό αυτό ζήτημα της Ισπανίας.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου ,ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:57

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Τιμήθηκε, πρώτη φορά, η «Ημέρα των Αγροτών»
10:05
Σε ανοιχτή φυλακή μετατρέπεται η Ευρώπη για τους Μουσουλμάνους, υποστηρίζει ο Ερντογάν
09:42
Ισραήλ: Κλιμακώνει τις επιδρομές στη Γάζα - Αντιμετωπίζει ταραχές στο εσωτερικό
09:40
Αντιπλημμυρική προστασία στην Αραδίππου από τα υπό κατασκευή φράγματα
09:31
Αφγανιστάν: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Ταλιμπάν
09:24
Δημοπρατήθηκαν για 2,5 εκ. συλλογή και προσωπικά έπιπλα του σχεδιαστή Kenzo.
09:16
Έσπασαν αλυσίδες μετάδοσης του ιού με το lockdown δηλώνει η Μαρία Κολιού
09:06
Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ για διπλασιασμό παραγωγής εμβολίων κατά Covid-19
09:00
ΥΠΕΣ:Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
08:59
Α. Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ δεν μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο εκλογοδικείο»
08:48
Τι προκαλεί η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – Τι δείχνει η πρώτη έρευνα του είδους
08:35
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand