Τέσσερα γονίδια συνδέονται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

 Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που συνδέονται στενά με την εκδήλωση ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ) στους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη αφενός ενισχύει την πεποίθηση ότι η εν λόγω διαταραχή έχει σαφή βιολογική βάση και αφετέρου δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως στο μέλλον υπάρξουν καλύτερες θεραπείες.
Η ΙΨΔ είναι μια άκρως κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή. Η πιθανότητα εκδήλωσής της είναι περίπου τετραπλάσια, αν έχει ΙΨΔ ένας πρώτου βαθμού συγγενής - χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι οπωσδήποτε ένα παιδί θα εμφανίσει ΙΨΔ, αν την είχαν οι γονείς του.
Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. συνεχές πλύσιμο των χεριών για να φύγουν τα μικρόβια), που αναγκάζουν τον ασθενή να εστιάζει σε αυτές, προκειμένου να ανακουφίσει το άγχος του.
Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι πάσχουν από ΙΨΔ και πολλοί από αυτούς δεν βρίσκουν ανακούφιση με τις υπάρχουσες θεραπείες, φαρμακευτικές ή ψυχολογικές.
Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους και σε ζώα είχαν οδηγήσει στην ανακάλυψη μερικών πιθανών γονιδίων που εμπλέκονται στην ΙΨΔ, αλλά συγκεκριμένα γονίδια δεν είχαν βρεθεί έως τώρα με βεβαιότητα στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χιούν Τζι Νοχ του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", μελέτησαν 592 ανθρώπους με ΙΨΔ και 560 υγιείς, αναλύοντας 608 πιθανά γονίδια, με βάση τις ενδείξεις από τις προηγούμενες μελέτες στους ανθρώπους και στα ζώα.
Τελικά εντόπισαν τέσσερα, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ΙΨΔ. Τα εν λόγω γονίδια, τα οποία επηρεάζουν το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα, μπορούν να αποτελέσουν στόχους μελλοντικών φαρμάκων.
Ένα από τα τέσσερα γονίδια που εντοπίσθηκαν (το HTR2A), εμπλέκεται στη ρύθμιση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί σχεδόν το 60% των ατόμων με ΙΨΔ εμφανίζουν βελτίωση, όταν πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα SSRI, τα οποία ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, αν και η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ΙΨΔ έχει και γενετικό υπόβαθρο, η εκδήλωσή της επηρεάζεται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Έτσι, μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς κανένα σχετικό οικογενειακό ιστορικό, συχνά μετά από κάποιο τραυματικό συμβάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:59

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους
21:52
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand