Με την ΕΕ στην Παλαιστίνη, ένας κοντινός- μακρινός κόσμος

Τείχη, πολύωρες αναμονές σε οδοφράγματα, ανθρωποι σε άμεση ανάγκη βοήθειας, εξώσεις, εποικισμοί, παιδιά σε κατ’οίκον φυλάκιση, εύθραυστες κοινότητες σε μια περίπλοκη πραγματικότητα, πρόσφυγες δια βίου.

 
Σ' ένα τέτοιο σκηνικό, στα παλαιστινιακά εδάφη, επιχειρεί να προσφέρει βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και επί μέρους κράτη μέλη και οργανισμοί.
Το γραφείο της Μόνιμης Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στη Παλαιστίνη, διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη σε περιοχές της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, για Ευρωπαίους δημοσιογράφους, με στόχο να παρουσιαστεί η κατάσταση και να γίνει ενημέρωση για τα έργα που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη λύσης δύο κρατών στην περιοχή, με τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραηλινό.
Τα έργα εστιάζονται στην λεγόμενη περιοχή C της Δυτικής Οχθης, που με βάση τις συμφωνίες του Οσλο του 1994, θα ήταν υπό προσωρινή ισραηλινή διοίκηση και εξουσία, με προοπτική όμως αναθεώρησης και σταδιακής μεταβίβασης στην Παλαιστινιακή Αρχη, με χρονικό ορίζοντα τα πέντε χρόνια και στόχο μια τελική συμφωνία. Καθώς η τελική λύση δεν ήρθε ποτέ, η προσωρινή διευθέτηση μετατράπηκε σε μόνιμη, με επακόλουθο σοβαρές δυσλειτουργίες και δυσμενείς συνθήκες για τη διαβίωση και διακίνηση των Παλαιστινίων. Οι εικόνες και οι μαρτυρίες, για τους 9 δημοσιογράφους από 7 χώρες που βρεθήκαμε εκεί, ήταν αποκαλυπτικές μιας  καθημερινότητας που δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαρκέσει για πάντα.
Οπως επισημαίνει η ECHO (EuropeanCivilProtectionandHumanitarianOperations),  2 εκατομμύρια άνθρωποι, απο έναν πληθυσμό 4.8 εκατομμυρίων, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.


aida

 

Πήγαμε στο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων Aida στην περιοχή της Βηθλεέμ, όπου συναντήσαμε  μαθητές από σχολεία που έχουν δημιουργήσει εντός του τα Ηνωμένα Εθνη. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, αφού το στρατόπεδο είναι μερικώς στην περιφέρεια Α, που είναι θεωρητικά με βάση την τότε συμφωνία υπό παλαιστινιακή διοίκηση, αλλά και στην C.
 
Περιηγηθήκαμε στη γειτονιά SheikhJarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά την οποία συναντηθήκαμε με εκπρόσωπο οικογένειας που πήρε διάταγμα έξωσης από το σπίτι στο οποίο ζούσε από το 1964. Πρόκειται για ένα μόνο από πολλά παρόμοια περιστατικά. Συναντηθήκαμε με 15χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος στα 14 του,καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης στο σπίτι για ένα χρόνο, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων ότι έριχνε πέτρες και κατασκεύαζε οπλισμό. Στην ίδια κατάσταση, σε κατ’ οίκον φυλάκιση από τις αρχές του Ισραήλ, που δεν τους επιτρέπει να πηγαίνουν σχολείο αλλά τους επιβάλλει να κινούνται μόνο στα όρια του σπιτιού τους, φορώντας ειδικά βραχιόλια στο πόδι, βρίσκονται συνομήλικά του αγόρια και κορίτσια.

παιδια

μελινα

Κοντά στην Jenin, πεντάχρονα αγόρια και κορίτσια φόρεσαν τα γιορτινά τους για να μας υποδεχτούν, στο νηπιαγωγείο που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτά, χάρη στη χορηγία της ΕΕ και κρατών μελών χωριστά. Το κόστος του έργου στην περιοχή ανέρχεται στα 20 εκ. δολάρια. Το μέλλον του, αβέβαιο.
Διαπιστώσαμε την συνεχιζόμενη επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σε μια διαφιλονικούμενη γη, ενώ εκκρεμεί εδώ και χρόνια πολιτική λύση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα για την ανέγερση εβραϊκών οικισμών, το 2016.
Η ισραηλινή οργάνωση πρώην στρατιωτών «Σπάζοντας τη Σιωπή», μας συνόδευσε στην πόλη της Χεβρώνας, όπου μένουν Παλαιστίνιοι με μεγάλους περιορισμούς στις διακινήσεις καθώς και εκατοντάδες ισραηλινοί έποικοι, για των οποίων την προστασία βρίσκονται εκεί, επίσης εκατοντάδες, Ισραηλινοί στρατιώτες.
Ενόσω μια πολιτική διευθέτηση που θα δώσει οριστική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και οι συνομιλίες έχουν παγώσει (με την πρόσφατη απόφαση για συμφιλίωση των οργανώσεων Χαμάς-Φάταχ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη, να δίνει αμυδρές ελπίδες), η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι παράγοντες προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια και ανακούφιση στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

tubasΑνάμεσα στα έργα, ο πρώτος σταθμός φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία της Tubas στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης , με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Τσεχίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η κατασκεύη μονάδας διαχείρισης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, ώστε να ωφεληθούν οι αγρότες της επαρχίας. Στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τους ντόπιους παραγωγούς χουρμάδων, βοηθά να επιβιώσουν η γαλλική AFD, παρέχοντας μονάδες αποθήκευσης των προϊόντων τους.
Ο,τι φτιάχνεται, δεν είναι σίγουρο πως θα παραμείνει όρθιο. Με κατεδάφιση από τις ισραηλινές αρχές απειλήθηκε το έργο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μέρη όπως η περιοχή JabalalBaba– το βουνό του Πάπα, όπου φιλοξενούνται Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι. Ακόμη κι αν –όπως υποδεικνύει η ονομασία- αποτελεί γη του Βατικανού, το υποτυπώδες νηπιαγωγείο του κατεδαφίστηκε λίγο μετά την κατασκεύη του και λίγο πριν από την προγραμματισμένη λειτουργία του. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και μετά την επίσκεψή μας στο χώρο στις 12 Οκτωβρίου, είχε ήδη γίνει γνωστό ότι τέσσερα σπίτια δεν υπήρχαν πια.aggelos

Η επισκεψη ολοκληρώθηκε με  τον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου μας υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των τριών εκκλησιών, της Ελληνορθόδοξης, των Αρμενίων και των Λατίνων. Ανάμεσά τους  ο Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Θεοφύλακτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομαλή συνεργασία της ελληνορθοδοξης εκκλησίας με τα άλλα δόγματα, τα οποία μοιράζονται, με βάση προγραμμα τις ώρες των ακολουθιών στο ναό, και εξέφρασε την χαρά του για τα κρίσιμης σημασίας έργα αναπαλαίωσης του ναού, τα οποία είναι σε εξέλιξη. Η απόφαση λήφθηκε με εισήγηση της Παλαιστινιακής αρχής καθώς η εκκλησία ήταν σε κακή κατάσταση. Ηδη, ένα μεγάλο μέρος της έχει επιδιορθωθεί, ιδιαίτερα αυτό της οροφής που έμπαζε νερά της βροχής, αλλά και τα ψηφιδωτά. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει γνωστή ιταλική εταιρεία με μεγάλη πείρα σε σημαντικά έργα. Στόχος, η προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019, με τη βοήθεια 30 και πλέον δωρητών, κρατών και άλλων φορέων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.Σύνταξη-φωτογραφίες: Μελίνα Καραγεωργίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για εξύβριση του προέδρου
08:45
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή (23/01)
08:19
22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Ελλάδα - κορονοϊός: 18.333 νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 668 διασωληνωμένοι
17:39
Προς κύρωση το μνημόνιο συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
17:24
Γαλλία: Αγνοείται η τύχη ενός 75χρονου Γάλλου που προσπαθούσε να διαπλεύσει με κανό τον Ατλαντικό
17:03
Β' Κατηγορία: Μόνη στην κορυφή η Ένωση
16:54
Δεκατέσσερις γυναίκες μεταξύ των 24 μελών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή
16:44
ΕΟΔΥ: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον
16:28
Την απόλυτη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand