ΕΕ θα είναι πάλι πρώτη σε νέα προσπάθεια λύσης

Η ΕΕ θα είναι πρώτη εκεί σε μια νέα προσπάθεια λύσης, τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ήταν ουσιαστικός.



«Πρώτοι θα είμαστε και πάλι εκεί μόλις οι Κύπριοι και ο ΟΗΕ ξεκινήσουν και πάλι», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη «δεν θα παίξει ποτέ το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών».   

Επανέλαβε παράλληλα ότι «όταν ξανά μας χρειαστούν, οι πρώτοι που θα είμαστε εκεί, θα είμαστε εμείς». Απαντώντας σε ερώτηση διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ  ρόλος «συμβολαιογράφου» αλλά ουσιαστικός.

Αναφερόμενος στο θέμα του Σένγκεν σε σχέση με την Κύπρο και την ένταξη της ή όχι, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «με λύση (σσ: του Κυπριακού) η Κύπρος στο Σένγκεν θα είναι η απόλυτη εγγύηση».

Χωρίς λύση, αναγνώρισε, είναι πιο σύνθετο, αλλά όπως σημείωσε, «όχι ακατόρθωτο».

Σε αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις ειδικότερα σε σχέση με τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν εκτιμάει ότι θα υπάρξει μια απόλυτη προσέγγιση παρόλο που θεωρεί ότι σίγουρα, θα γίνει κάποια συζήτηση.

Η Τουρκία, αναφέρει, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος την περσινή όταν κέρδισε η Δημοκρατία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να δείξει ότι τελικά δεν χρησίμευσε ως μοχλός κατοχύρωσης της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημείο τριβής με την ΕΕ είναι και στενόμυαλη ρητορική η οποία αγγίζει σε πολύ ευαίσθητες ευρωπαϊκές χορδές, με αναφορές σε φασισμό, ρατσισμό και Ναζί, φαινόμενα που η ΕΕ άφησε πίσω της.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμάει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει μια συζήτηση ουσίας κατά την οποία σίγουρα θα υπάρξουν φωνές ότι «πρέπει να τελειώνουμε τώρα με τους Τούρκους».  Ωστόσο, αυτή η τάση δεν είναι πλειοψηφική μεταξύ των κρατών μελών αλλά μια άλλη πιο «υποψιασμένη» ομάδα κρατών «έχει μια πιο επεξεργασμένη άποψη», πιο ισορροπημένη.

Αυτή η τάση ακολουθεί τη λογική ότι χρειάζεται η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό καθώς και σε θέματα τρομοκρατίας. Χωρίς τη σημαντική συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών, η ισλαμική τρομοκρατία στη Ευρώπη θα αντιπροσώπευε μεγαλύτερη απειλή, προσθέτει.

«Να μην κάνουμε το λάθος να τους σπρώξουμε στην άβυσσο και στον γκρεμό», σημειώνει.

Εκτίμησε παράλληλα ότι «δεν θα έχουμε κάποια θεαματική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ ούτε όμως βλέπω ένα σενάριο αποκαλυπτικής διάρρηξης».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.