ΕΕ θα είναι πάλι πρώτη σε νέα προσπάθεια λύσης

Η ΕΕ θα είναι πρώτη εκεί σε μια νέα προσπάθεια λύσης, τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ήταν ουσιαστικός.«Πρώτοι θα είμαστε και πάλι εκεί μόλις οι Κύπριοι και ο ΟΗΕ ξεκινήσουν και πάλι», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη «δεν θα παίξει ποτέ το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών».   

Επανέλαβε παράλληλα ότι «όταν ξανά μας χρειαστούν, οι πρώτοι που θα είμαστε εκεί, θα είμαστε εμείς». Απαντώντας σε ερώτηση διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ  ρόλος «συμβολαιογράφου» αλλά ουσιαστικός.

Αναφερόμενος στο θέμα του Σένγκεν σε σχέση με την Κύπρο και την ένταξη της ή όχι, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «με λύση (σσ: του Κυπριακού) η Κύπρος στο Σένγκεν θα είναι η απόλυτη εγγύηση».

Χωρίς λύση, αναγνώρισε, είναι πιο σύνθετο, αλλά όπως σημείωσε, «όχι ακατόρθωτο».

Σε αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις ειδικότερα σε σχέση με τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν εκτιμάει ότι θα υπάρξει μια απόλυτη προσέγγιση παρόλο που θεωρεί ότι σίγουρα, θα γίνει κάποια συζήτηση.

Η Τουρκία, αναφέρει, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος την περσινή όταν κέρδισε η Δημοκρατία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να δείξει ότι τελικά δεν χρησίμευσε ως μοχλός κατοχύρωσης της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημείο τριβής με την ΕΕ είναι και στενόμυαλη ρητορική η οποία αγγίζει σε πολύ ευαίσθητες ευρωπαϊκές χορδές, με αναφορές σε φασισμό, ρατσισμό και Ναζί, φαινόμενα που η ΕΕ άφησε πίσω της.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμάει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει μια συζήτηση ουσίας κατά την οποία σίγουρα θα υπάρξουν φωνές ότι «πρέπει να τελειώνουμε τώρα με τους Τούρκους».  Ωστόσο, αυτή η τάση δεν είναι πλειοψηφική μεταξύ των κρατών μελών αλλά μια άλλη πιο «υποψιασμένη» ομάδα κρατών «έχει μια πιο επεξεργασμένη άποψη», πιο ισορροπημένη.

Αυτή η τάση ακολουθεί τη λογική ότι χρειάζεται η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό καθώς και σε θέματα τρομοκρατίας. Χωρίς τη σημαντική συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών, η ισλαμική τρομοκρατία στη Ευρώπη θα αντιπροσώπευε μεγαλύτερη απειλή, προσθέτει.

«Να μην κάνουμε το λάθος να τους σπρώξουμε στην άβυσσο και στον γκρεμό», σημειώνει.

Εκτίμησε παράλληλα ότι «δεν θα έχουμε κάποια θεαματική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ ούτε όμως βλέπω ένα σενάριο αποκαλυπτικής διάρρηξης».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Μαχαίρι στον αγωνιστικό χώρο, σε αγώνα νέων στην Βραζιλία!
20:30
Νίκη για την ΑΕΚ
20:28
Τεσσάρα ο ΠΑΟΚ στο "Πανθεσσαλικό"
20:26
Μοιρασιά στο ΓΣΠ (βίντεο)
18:26
Αχυρώνας - Ολυμπιάς 0-1, Ομόνοια Αραδίππου - Ξυλοτύμπου 1-2, Ομόνοια 29Μ - Καρμιώτισσα 1-1
18:22
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές -Έκλεισαν οι κάλπες
18:00
Μπουρκίνα Φάσο: Νέες ταραχές – Διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτήριο του κυβερνώντος κόμματος
17:21
Διακοπή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές λόγω των σφοδρών ανέμων
17:05
Διαφωνούμε με τις αυξήσεις στο λιμάνι Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
16:40
Απάτη με τεστ κορoνοϊού και πάσο εμβολιασμένου στην Ιταλία
16:12
Πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας οι αυξήσεις που επέβαλαν οι τράπεζες, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
15:40
Στα €642,4 εκ., αυξημένες κατά €25,6 εκ. οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος για το 2020 σε σχέση με 2019
15:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand