Η ΕΕ θα είναι πάλι πρώτη εκεί σε νέα προσπάθεια λύσης

Η ΕΕ θα είναι πρώτη εκεί σε μια νέα προσπάθεια λύσης, τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ήταν ουσιαστικός.«Πρώτοι θα είμαστε και πάλι εκεί μόλις οι Κύπριοι και ο ΟΗΕ ξεκινήσουν και πάλι», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη «δεν θα παίξει ποτέ το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών».   

Επανέλαβε παράλληλα ότι «όταν ξανά μας χρειαστούν, οι πρώτοι που θα είμαστε εκεί, θα είμαστε εμείς». Απαντώντας σε ερώτηση διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν ποτέ  ρόλος «συμβολαιογράφου» αλλά ουσιαστικός.

Αναφερόμενος στο θέμα του Σένγκεν σε σχέση με την Κύπρο και την ένταξη της ή όχι, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «με λύση (σσ: του Κυπριακού) η Κύπρος στο Σένγκεν θα είναι η απόλυτη εγγύηση».

Χωρίς λύση, αναγνώρισε, είναι πιο σύνθετο, αλλά όπως σημείωσε, «όχι ακατόρθωτο».

Σε αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις ειδικότερα σε σχέση με τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της εβδομάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν εκτιμάει ότι θα υπάρξει μια απόλυτη προσέγγιση παρόλο που θεωρεί ότι σίγουρα, θα γίνει κάποια συζήτηση.

Η Τουρκία, αναφέρει, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος την περσινή όταν κέρδισε η Δημοκρατία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να δείξει ότι τελικά δεν χρησίμευσε ως μοχλός κατοχύρωσης της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημείο τριβής με την ΕΕ είναι και στενόμυαλη ρητορική η οποία αγγίζει σε πολύ ευαίσθητες ευρωπαϊκές χορδές, με αναφορές σε φασισμό, ρατσισμό και Ναζί, φαινόμενα που η ΕΕ άφησε πίσω της.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμάει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει μια συζήτηση ουσίας κατά την οποία σίγουρα θα υπάρξουν φωνές ότι «πρέπει να τελειώνουμε τώρα με τους Τούρκους».  Ωστόσο, αυτή η τάση δεν είναι πλειοψηφική μεταξύ των κρατών μελών αλλά μια άλλη πιο «υποψιασμένη» ομάδα κρατών «έχει μια πιο επεξεργασμένη άποψη», πιο ισορροπημένη.

Αυτή η τάση ακολουθεί τη λογική ότι χρειάζεται η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό καθώς και σε θέματα τρομοκρατίας. Χωρίς τη σημαντική συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών, η ισλαμική τρομοκρατία στη Ευρώπη θα αντιπροσώπευε μεγαλύτερη απειλή, προσθέτει.

«Να μην κάνουμε το λάθος να τους σπρώξουμε στην άβυσσο και στον γκρεμό», σημειώνει.

Εκτίμησε παράλληλα ότι «δεν θα έχουμε κάποια θεαματική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ ούτε όμως βλέπω ένα σενάριο αποκαλυπτικής διάρρηξης».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:59

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία σημασία ή αξία δεν έχουν οι δηλώσεις της Ελλάδας για το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
12:54
ΑΠΟΕΛ : Η παρακάμερα με ΑΕΛ
12:39
Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Πολύβιος Νικολάου
12:20
Διορίστηκε επίσημα στη θέση του προέδου του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο Σταύρος Μιχαήλ
12:19
ΑΠΟΛΛΩΝ : "Θεωρούμε ότι η ομάδα μας τυγχάνει εχθρικής αντιμετώπισης"
12:12
Κ. Μητσοτάκης: "Τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο"
12:03
Μένει Κύπρο ο Ρομπέρζ, χειρουργήθηκε στο χέρι
11:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 4/10/2022
11:50
Ρωσία: Και η 'Ανω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών
11:43
Έτοιμη η Γερμανία να συζητήσει μέτρα για περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου
11:39
Μ. Παπαμιλτιάδη: Καμία αναφορά στον ΚΟΑ για πλαστές κάρτες φιλάθλων. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα γήπεδα μετά τα νέα επεισόδια στο ΓΣΠ.
11:08
Αυτοκίνητο που ανήκει σε ομογενή παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα
11:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand