ΠτΔ: Εντατικοποιούμε την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου

Ως κράτος με κοινωνική ευαισθησία έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την εντατικοποίηση των ενεργειών μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στα εγκαίνια του Κέντρου Μεταθεραπευτικής Στήριξης του ΠΑΣΥΚΑΦ «Αφετηρία» στον Μονιάτη.

Η λειτουργία του Κέντρου στοχεύει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ασθενών ύστερα από το προσωπικό τους βίωμα με την ασθένεια του καρκίνου και βασίζεται σε πρωτοποριακά και επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίροντας και το ζεύγος Ευστάθιου και Παναγιώτας Κωνσταντινίδη που δώρισε την κατοικία του, όπου στεγάζει τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης Καρκινοπαθών στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, η οποία πρόσφατα διοργάνωσε διεπιστημονικό εργαστήριο, όπου έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο και σύντομα αναμένεται να υποβληθούν από την Εθνική Επιτροπή οι σχετικές προτάσεις.

Πρόσθετα, είπε, τον Σεπτέμβριο 2016 λειτούργησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού και σε σειρά μέτρων από το Υπουργείο Υγείας που αφορούν το κάπνισμα, την παροχή του εμβολίου εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία, την ενδυνάμωση του πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και την πιλοτική εφαρμογή του καρκίνου του παχέος εντέρου στην επαρχία Λάρνακας, την οργάνωση πυρήνων επαγγελματιών Υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες για την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας στα δημόσια νοσηλευτήρια και την ίδρυση Κέντρου Πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Πέραν τούτων, παράλληλα με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διασφαλίζοντας το δικαίωμα για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση των παιδιών με καρκίνο, υιοθέτησε όλες εκείνες τις πρακτικές προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στο σχολικό πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική χορηγία προς τις εθελοντικές οργανώσεις, για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν έλειπε το εθελοντικό κίνημα, «για πόσο ακόμη το κράτος θα υστερούσε από τις υπηρεσίες που χρωστά στους πολίτες του».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο ΠΑΣΥΚΑΦ λαμβάνει ετήσια χορηγία ύψους περίπου 218 χιλιάδων ευρώ και από τον περασμένο Μάιο, υλοποιώντας υπόσχεσή του δόθηκε επιπρόσθετη χορηγία 50 χιλιάδων ευρώ, για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων των υπηρεσιών μεταφοράς των ασθενών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του ΠΑΣΥΚΑΦ, των ασθενών από την Πάφο και την Λεμεσό, από τις άλλες πόλεις προς τα Ογκολογικά Κέντρα της Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:01

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand