Στην εκβάθυνση και διαπλάτυνση της εισόδου του λιμένα της Ναυτικής Βάσης προχωρά το ΥΠΑΜ

Στην διαπλάτυνση και εκβάθυνση της εισόδου του λιμένα της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, το έργο στοχεύει τόσο να εξυπηρετήσει την έλευση μεγαλύτερων σκαφών ανοικτής θαλάσσης, που για πρώτη φορά αποκτά η Κύπρος, αλλά και την συμμετοχή της Κύπρου στην νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας.
Το ΥΠΑΜ προκήρυξε χθες διαγωνισμό για το έργο συνολικού ύψους €2,5 εκατομμυρίων. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 27 Οκτωβρίου, με την περίοδο υλοποίησης του έργου να ανέρχεται σε σχεδόν πέντε μήνες. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Το έργο, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, «εξυπηρετεί αφενός τους στόχους της αναδιοργάνωσης με τα τρία μεγάλα πλοία και την ίδια ώρα θα υπάρξουν τεχνικές αναβαθμίσεις ηλεκτρονικής επιτήρηση που έχουν σχέση και με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο».
Υπενθυμίζοντας την νέα Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί όπως η Κύπρος συμμετάσχει από την πρώτη φάση.
«Θέλουμε να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, να φέρουμε την Ευρώπη στην Κύπρο με παρουσία στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε και υποδομές, όπως είναι η ναυτική βάση, για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο ΥΠΑΜ υπενθύμισε πως η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης της ΕΦ προνοεί τρία σκάφη ανοικτής θαλάσσης. Ήδη, συμπλήρωσε, το ένα σκάφος από το Ισραήλ να έχει καθελκυστεί, ενώ θα κατακυρωθούν προσφορές για άλλα δύο σκάφη εντός του 2017.
«Είναι η πρώτη φάση του έργου που αφορά την επέκταση της Βάσης, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες σκαφών ανοικτής θαλάσσης, βάσει του εξοπλιστικού προγράμματος», είπε, προσθέτοντας πως είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος αποκτά σκάφη ανοικτής θαλάσσης.
«Μέχρι τώρα είχαμε σκάφη για τα χωρικά ύδατα, τώρα αποκτούμε τρία σκάφη ανοικτής θαλάσσης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:02

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Εντοπίστηκαν 6,5 κιλά κοκαΐνης
19:37
Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν οι χώρες της G7
19:19
Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πόνου προσφέρει η «Αροδαφνούσα»
18:52
Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη επικύρωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
18:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand