Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της ρευματοπάθειας

Στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόσβασης στα αποτελεσματικότερα και καταλληλότερα φάρμακα και θεραπείες, για αποφυγή περαιτέρω επιβαρύνσεων στα άτομα και στην κοινωνία, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου (ΑΣΚ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ρευματοπαθειών.


 Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΡΕΚ) Χριστάκης Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος του ΑΣΚ Μάριος Κουλούμας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην ομιλία του, ο κ. Παμπορίδης αναφέρθηκε στις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, όπως την πρόσληψη δεύτερου Ρευματολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, την ενίσχυση και αναβάθμιση της περίθαλψης των ρευματοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την επικαιροποίηση πρωτοκόλλων για κάποια φάρμακα και την προσπάθεια για επικαιροποίηση άλλων.
 
Είπε ότι, παρόλο που οι φαρμακο-οικονομικές δυνατότητες του Υπουργείου Υγείας είναι περιορισμένες, έχει επιτευχθεί συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους, στόχο την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες για τους Κύπριους ασθενείς, καθώς και την εκπαίδευση ιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας για γρηγορότερη διάγνωση και παραπομπή των ασθενών σε εξειδικευμένους γιατρούς.
 
Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι «η ίση πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Γενικού Συστήματος Υγείας» και διαβεβαίωσε ότι «εκεί που υστερούμε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο».
 
Ο κ. Κουλούμας παρουσίασε τα προβλήματα και τις δυσκολίες από τη σκοπιά των ασθενών και τόνισε ότι παρόλο που έχουν επιτευχθεί πολλές θετικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, εκκρεμεί  διορισμός Παιδορευματολόγου στα κρατικά νοσηλευτήρια.
 
Ο Δρ. Χριστοδούλου είπε ότι η έγκαιρη διάγνωση και λήψη της κατάλληλης θεραπείας παρεμποδίζει την επιδείνωση της ασθένειας και την βάζει σε ύφεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:07

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Σύλληψη 38χρονου στη Λευκωσία, πιστόλι με σιγαστήρα ανάμεσα στα τεκμήρια που εντόπισε η Αστυνομία
19:14
Αδιάφορο για τις αγορές ομολόγων το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
18:57
Στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σε νέο ιστορικό χαμηλό τα δάνεια
18:48
Πρωθυπουργός Ισραήλ: Το Ιράν «πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»
18:18
Eκπαίδευση αστυνομικών ανακριτών από ΝΥ για εντάλματα σύλληψης/έρευνας
17:54
Τα καύσιμα επαρκούν, διαβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση
17:33
Ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνων σε 57χρονη για κλοπή 102 χιλιάδων ευρώ
17:07
Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας
16:46
Υποχώρηση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2021 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, λόγω τομέα υπηρεσιών
16:35
Τρίωρη στάση εργασίας ανακοινώνουν οι γιατροί του δημοσίου την Τετάρτη το πρωί
16:30
Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Υπ. Εργασίας για τα ειδικά σχέδια Σεπτεμβρίου
16:27
Βλ. Πούτιν: Ο κύριος εχθρός της Ρωσίας είναι η φτώχεια
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand