Τι δήλωσαν υποψήφιοι για την προεδρία και κόμματα μετά την παρέλαση

Με σωστό, επιτελικό σχεδιασμό, με σωστή αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το στράτευμα θα ανακάμψει, έτσι ώστε να διαδραματίσει τον αμυντικό του ρόλο, και να διαφυλάξει την ασφάλεια και την ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις μετά την στρατιωτική παρέλαση επισήμανε ότι η εγκατάλειψη της Εθνικής Φρουράς, η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μόνιμα στελέχη της πρέπει να σταματήσουν. Κληθείς να σχολιάσει την διέλευση πάνω από την παρέλαση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών μετά από πολλά χρόνια, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «για πολλά χρόνια το ενιαίο αμυντικό δόγμα βρισκόταν στα χαρτιά, προσθέτοντας ότι «τέτοιες συμβολικές κινήσεις δεν τον αναβιώνουν. Επισήμανε ότι είναι με πράξεις και ενέργειες που θα στείλουμε το μήνυμα πως οι τούρκικοι σχεδιασμοί δεν θα περάσουν στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός ελληνισμός αλλά και η Ελλάδα θα σταθούν εμπόδιο σε αυτές τις σκοπιμότητες.

Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν ενιαία ασπίδα για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού , δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς. Μιλώντας μετά την στρατιωτική παρέλαση ο κύριος Μαλάς δήλωσε ότι αν και μέρα χαράς θα μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε όταν η Κύπρος καταστεί ανεξάρτητο, κυρίαρχο και αποστρατικοποιημένο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς κηδεμονίες και χωρίς δικαίωμα κανενός να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της. Θα εργαστούμε πρόσθεσε, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχτεί σε ένα ομόσπονδο κράτος. Αναφορικά με την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι τίθενται πολύ βασικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να έχουμε φέρει για πρώτη φορά την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φεύγουμε από αυτή την διαπραγμάτευση με συνυπευθυνότητα, παρά την τουρκική αδιαλλαξία. Αν είναι κάτι που βγαίνει από αυτή την έκθεση είναι ότι όποιος έχει το ένα πόδι σε μία βάρκα και το άλλο πόδι σε άλλη βάρκα και διαχειρίζεται το Κυπριακό, όπως έχει κάνει τους τελευταίους 10 μήνες ο Πρόεδρος, τότε θα πέσει στο νερό και θα συμπαρασύρει μαζί του και τις τύχες του κυπριακού ελληνισμού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αμφισβητείται από την Τουρκία, όμως, περισσότερο κινδυνεύει από δικά μας λάθη, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει από συγκλίσεις των συνομιλιών η διατύπωση των οποίων οδηγεί στην κατάλυση της και στη δημιουργία ενός νέου διάδοχου κράτους.
Μιλώντας μετά την στρατιωτική παρέλαση ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η καλύτερη ασπίδα στον αντικατοχικό μας αγώνα και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να αποδεχθούμε κατάλυση της, είτε με σαφείς είτε με ασαφείς όρους. Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα είπε ότι με βάση τα όσα έχουν δημοσιευθεί αφήνει εκτεθειμένο τον πρόεδρο Αναστασιάδη και ταυτόχρονα την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επισήμανε οτι η έκθεση "όχι μόνο δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για το αδιέξοδο αλλά σαφέστατα επιρρίπτει ευθύνες στις δύο κοινότητες, στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι στην έκθεσή ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται να παρουσιάζει ουσιαστικά συμφωνημένη λύση η οποία κατέρρευσε την τελευταία στιγμή επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία δεν είχε τέτοια ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα το ανιδιοτελές στήριγμα του αγώνα μας για επανένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας την πτήση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην σημερινή παρέλαση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι οι εθνικοί επέτειοι προσφέρονται όχι μόνο για ανασκόπηση των αγώνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία αλλά προσφέρονται και για εθνική περισυλλογή και περίσκεψη. Ετσι πρέπει, σημείωσε, να τις αντικρίζουμε για να προσπαθούμε να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και να ξαναζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη την Εθνική Φρουρά για την άψογη παρέλαση.


Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συνεχάρη την Εθνική Φρουρά για όσα παρουσίασε στην παρέλαση, υποδεικνύοντας πως είναι σημαντικό για κάθε χώρα να ενισχύει την άμυνά της, κυρίως όταν είναι υπό κατοχή. Ο κύριος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνειδητοποιήσει τους χειροπιαστούς κινδύνους για Κύπρο και να καταβάλει κάθε προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων, για λύση βάσει του συμφωνημένου πλαισίου. Τόνισε πως επιβάλλεται να προβληματιστούν όλοι από τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι προφανές, δήλωσε, ότι επιβεβαιώνει όσα έλεγε το ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα, ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, είτε για λύση του Κυπριακού, είτε για να εκτεθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συνεχάρη την Εθνική Φρουρά για την εξαιρετική παρουσία της στην παρέλαση. Δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να επιβιώσει μέσα από αντιξοότητες, συνωμοσίες και ημικρατοχή. Αναφορικά με την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι η εικόνα που υπάρχει για τις εξελίξεις μέσα από την έκθεση είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που προσπαθεί να παρουσιάσει στο λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι, με βάση τις πληροφορίες, η έκθεση περιέχει άκρως ανησυχητικά στοιχεία, αφού ο γενικός γραμματέας δεν επιρρίπτει ευθύνη σε μία, αλλά και στις δυο πλευρές, αποκαλύπτει πως υπήρξαν προχωρημένες συγκλίσεις και συμφωνίες.
Ο κύριος Σιζόπουλος υποστήριξε πως μέσα από την έκθεση επιβεβαιώνεται η αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος. Κινδυνεύει, είπε, λόγω των μεθοδεύσεων της Τουρκίας αλλά και λόγω της πολιτικής υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς τα τελευταία χρόνια. Έχουμε υποχρέωση, πρόσθεσε, να προστατεύσουμε αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού, ως οφειλή στα παιδιά και στα εγγόνια μας και σε όσους αγωνίστηκαν για να έχουμε πατρίδα και ελπίδα.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:27

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand