Διαμαρτυρήθηκαν για το πεδίο βολής των Βρετανών οι κάτοικοι Ξυλοφάγου

Εκδήλωση, με αποκοπή για πέντε περίπου λεπτά του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας – Αγίας Νάπας, πραγματοποίησαν το πρωί οι κάτοικοι Ξυλοφάγου, κατά της λειτουργίας του πεδίου βολής των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Πεδίο Βολής = Κίνδυνος, Θάνατος. Ομηροι του Πεδίου Βολής. Τοξικά αέρια και βαρέα μέταλλα = Καρκίνος. Πεδίο Βολής = Καταστροφή της Ξυλοφάγου», 800 περίπου κάτοικοι της κοινότητας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στη περιοχή, και για το γεγονός ότι το πεδίο βολής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ξυλοφάγου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου, «η εκδήλωση πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς οι Βρετανικές Βάσεις αρνούνται πεισματικά να καταθέσουν στο Κοινοτικό Συμβούλιο, επιδημιολογική μελέτη, για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και περιβαλλοντική μελέτη για τη λειτουργία του πεδίου βολής. Στην κοινότητα έχουμε καταγράψει περίπου 100 οικογένειες, στις οποίες παρουσιάζονται κρούσματα καρκίνου και πιστεύουμε ότι προέρχονται από την λειτουργία του πεδίου βολής, καθώς ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων επηρεάζουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων και των θαλάσσιων οργανισμών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «το πεδίο βολής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κοινότητας, αφού οι κάτοικοι ζητούν από τους Βρετανούς να εκδοθούν άδειες οικοδομής και αυτοί αρνούνται. Με την πραγματοποίηση της ειρηνικής εκδήλωσης θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα τόσο στους Βρετανούς, όσο και στο δικό μας κράτος, ότι υποφέρουμε από τη λειτουργία του πεδίου βολής, βρισκόμαστε υπό καταπίεση, είμαστε υποχείρια, εγκλωβισμένοι και δεν μπορούμε ούτε καν περίπατο να κάνει ένας πολίτης στο συγκεκριμένο χώρο», ανέφερε.

Ο κ. Τάσου είπε ακόμα ότι «το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Υγείας καθώς και στον Έπαρχο Λάρνακας, με τις οποίες ζητούμε τη λήψη μέτρων για διασφάλιση της υγείας των κατοίκων λόγω της λειτουργίας του πεδίου βολής". Ταυτόχρονα, ανέφερε, εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για την ενέργεια των Βάσεων να εκδώσουν απαγορευτικό διάταγμα για τους κατοίκους ώστε να μην διακινούνται εντός του πεδίου και την απαίτηση των κατοίκων για αποζημιώσεις.

Ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου σημείωσε πως «σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε δεύτερη εκδήλωση, κατά την οποία θα κόψουμε τις διόδους προς το Πεδίο Βολής προκειμένου να μην αφήσουμε τους Βρετανούς να προβαίνουν σε ασκήσεις, μέχρις ότου δώσουν στην κοινότητα αυτά που ζητούμε».

Ανέφερε ακόμα ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας υπήρξε απόλυτα επιτυχής δεδομένου ότι γύρω στα 800 άτομα συμμετείχαν σ ’αυτήν. Τελικά ο δρόμος αποκόπηκε από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για πέντε περίπου λεπτά, "αφού στόχος μας δεν ήταν η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και η τροχαία κίνηση διοχετεύθηκε μέσω της Κοινότητας Ξυλοφάγου», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:27

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Απορρίπτουν οι δεσμοφύλακες την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως αναστέλλουν την απεργία
22:02
Foreign Office: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
21:49
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
21:46
Με διάταγμα Πούτιν υπό ρωσική «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία» ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
21:31
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαχικά της δικαιώματα (Βίντεο)
21:15
Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης απόψε στις δέκα στο ΡΙΚ1
21:00
OPEC+: Μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια – Την ανιούσα έλαβαν οι τιμές του πετρελαίου
20:47
Ο Πούτιν έκανε τον Καντίροφ υποστράτηγο – Φήμες ότι τον προορίζει για υπουργό Άμυνας
20:26
Πρόεδρος Κομισιόν: Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος
20:05
Τρόποι εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στη συνάντηση ΥΠΑΜ Κύπρου - Αυστρίας (Βίντεο)
19:40
Τα εθνικά θέματα της Κύπρου καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις θα εγείρει ο ΠτΔ σε δύο σημαντικές ευρωπαϊκές συνόδους στην Πράγα
19:20
Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Λευκωσία για τις δηλώσεις στα κατεχόμενα γιά Αμμόχωστο και Ουνφικυπ. Θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα (Βίντεο)
19:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand